Actie in Hoogeveen en Stadskanaal om verloskunde open te houden
Honderden mensen hebben in Hoogeveen gedemonstreerd tegen de voorgenomen beëindiging van de klinische verloskunde en de kindergeneeskunde voor pasgeboreren in het plaatselijke ziekenhuis. Vrouwen kunnen in de toekomst niet meer bevallen in het ziekenhuis in Hoogeveen, maar moeten uitwijken naar de locatie in Emmen of naar een ander ziekenhuis.
Een stoet actievoerders trok in optocht door de gemeente en hielden speeches bij ziekenhuis Bethesda.
"Om één minuut voor twaalf was er een minuut stilte, want zo voelt de sluiting voor ons: als één minuut voor twaalf", zegt actievoerder Jutta van den Oord. "De hele gemeenteraad is er, hebben ze me verzekerd".
Volgens Van den Oord leidt de sluiting van de afdelingen tot een 'zorggat'. "Mensen die voor hun pasgeboren baby een kinderarts willen zien moeten straks naar Emmen. Dat is met de auto nog wel te doen, maar met het openbaar vervoer haast onmogelijk."
Gecentreerd in Emmen
Een tekort aan kinderartsen in de regio is volgens eigenaar Treant Zorggroep de reden voor de sluiting. Naast het ziekenhuis in Hoogeveen beëindigt ook het Refaja Ziekenhuis in het Groningse Stadskanaal de klinische verloskunde en kindergeneeskunde. Alle kinderartsen worden straks gecentreerd in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal behoren bij dezelfde groep.
Op het voorgenomen besluit van Treant kwam direct veel kritiek. Bijna 5000 mensen tekenden een petitie voor behoud van de afdelingen en de gemeenteraden van Hoogeveen en Stadskanaal spraken zich uit tegen de sluiting. Nadat zorgverzekeraar Zilveren Kruis de sluiting 'voorbarig' noemde stelde de ChristenUnie gisteren Kamervragen aan minister Bruins voor Medische Zorg.
Volgens Zilveren Kruis kunnen met de kinderartsen die nu nog werken in Hoogeveen en Stadskanaal, in ieder geval twee locaties voor acute verloskunde open blijven. Treant spreekt dat tegen en zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat kinderartsen naast acute verloskunde nog meer taken moeten uitvoeren, en dat lukt niet met het huidige personeel.
Kinderartsen-tekort
De logische oplossing lijkt dan het aantrekken van meer kinderartsen. Maar dat is tevergeefs geprobeerd, aldus Treant. Momenteel staan er bij de ziekenhuizen nog twee of drie vacatures voor kinderartsen open.
Treant-bestuursvoorzitter Carla van de Wiel schreef gisteren in een opiniestuk dat de demonstratie van vandaag niets zal veranderen aan de sluiting: "Hoezeer ik ook begrijp dat mensen boos zijn en uiting willen geven aan hun frustratie, een dergelijke demonstratie helpt niet om meer kinderartsen naar onze regio te krijgen. Als bestuur van Treant hebben we niets te kiezen. Er valt niets terug te draaien. Ik kan geen kinderartsen uit de hoge hoed toveren."
Treant is een vergiftigde naam, daar willen artsen niet meer werken.
Maar actievoerder Van den Oord vermoedt een andere reden voor het tekort aan kinderartsen bij ziekenhuizen van Treant. "Dat artsen niet naar het noorden willen komen klinkt als een mooi verhaal voor de buitenwacht, maar wat ik hoor van oud-werknemers is dat artsen wel willen werken bij andere ziekenhuizen, maar niet bij Treant."
Het komt volgens haar door onderling geruzie tussen artsen bij de ziekenhuizen in Hoogeveen, Stadskanaal en Emmen. "Treant is een vergiftigde naam, daar willen artsen niet meer werken."
Brieven over sluiting
Volgens Van den Oord hebben verschillende mensen in Hoogeveen al brieven ontvangen over de sluitingen. Mensen wordt aangeraden om alvast naar het Scheper ziekenhuis in Emmen te gaan.
Daarmee lijkt Treant al wat vooruit te lopen op de zaken. De zorggroep zei eerder dat de kwestie nog wordt besproken met de Ondernemingsraad, de Cliëntenraad en de Raad van Toezicht en dat er pas in het najaar definitief de knoop wordt doorgehakt over de sluiting.