Dat Nederlandse bedrijven nu mogelijk onder Amerikaanse sancties komen te vallen na het opzeggen van de Iran-deal is volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok "wrang en onrechtvaardig".
Maar van concrete resultaten voor het Nederlandse bedrijfsleven is op dit punt in het overleg met de VS nog geen sprake", zegt Blok.
Europa zoekt naar manieren om haar bedrijven te beschermen tegen een dreigende handelsoorlog en de terugtrekking uit de Iran-deal door de Amerikanen.
Oude banden
Blok probeerde vandaag wat plooien glad te strijken in een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo. Ook de pasbenoemde veiligheidsadviseur John Bolton was daarbij.
"Natuurlijk is er spanning in de relatie met de VS. Maar ik merkte ook dat de Amerikanen zich realiseren dat we zeer oude banden hebben. Er is meer dan ons bindt dan dat ons scheidt. Het is een bevriende bondgenoot", zegt Blok.
In een situatie van spanningen dreigen grote uitspraken.
Trump legt Iran na het opzeggen van het akkoord over de afbouw van zijn nucleaire programma opnieuw sancties op. Bedrijven die toch zaken doen met Iran riskeren een straf, ook Europese bedrijven.
Op de EU-top in Sofia hebben Europese leiders deze week daarom een verordening gelanceerd die Europese bedrijven die zakendoen met Iran beschermt tegen de Amerikaanse sancties. EU-president Donald Tusk vindt tegengas van de EU belangrijk. "We moeten de uitdaging als EU aangaan en laten zien dat we een grote speler zijn en geen pion", zei hij deze week.
Met de verordening erkent de EU de sancties niet en kunnen ondernemingen gewoon blijven draaien. Voor eventuele verliezen kunnen ze worden gecompenseerd.
"Ik heb mijn teleurstelling aangegeven en helder op tafel gelegd dat sancties onverteerbaar zijn", zegt Blok. De Amerikanen realiseren zich dat en denken er hard over na hoe hier mee om te gaan."
Blok vindt het de taak van de politiek om te zorgen dat de communicatie open blijft. "Amerika blijft een grote militaire bondgenoot en neemt ons serieus."
Lomp
Premier Mark Rutte noemde de beslissing van Trump om zich terug te trekken uit de Iran-deal "lomp". Volgens Rutte blijft de vriendschap met de VS belangrijk. "Maar de vanzelfsprekendheid dat je goed naar elkaar luistert wanneer de één iets van plan is en dat afstemt met partners en bondgenoten, lijkt doorbroken."
"In een situatie van spanningen dreigen grote uitspraken", zegt Blok. "Daar ben ik geen voorstander van. Ik ben blij met het uitgebreide ontvangst van vandaag."
- EU worstelt met houding tegenover Trump: alleen woorden of ook daden?
- Rutte noemt beslissing van Trump over Iran-deal 'lomp'
- Tusk: EU moet geen pion van Trump worden
- EU houdt lijntjes met Iran kort: Iraanse minister ontvangen in Brussel
- EU probeert Iran 'binnenboord' te houden
- 'Europa reageert hysterisch op einde Iran-deal'