NOS NieuwsAangepast

Advies voor gasten koninklijk huwelijk: laat die telefoon in je zak

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

De 600 gasten die morgen naar het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle gaan, hebben zich aan een heleboel geschreven en ongeschreven regels te houden. De grootste fout die je kunt maken? "Je telefoon pakken en foto's maken", zegt William Hanson, de bekendste royal-etiquette-expert van Groot-Brittannië. "Wat je ook doet, laat die telefoon in je zak. Niet filmen, geen foto's. Alles wordt vastgelegd door professionals. Jij moet gewoon van het moment genieten."

Ten tweede: kom op tijd. Of liever gezegd: veel te vroeg. De plechtigheid begint om 12.00 uur plaatselijke tijd en niet-koninklijke gasten moeten er vroeger zijn dan de royals. "Zij moeten uiterlijk om 11.00 uur op hun stoel zitten. Vanaf 11.15 uur arriveert de koninklijke familie, op volgorde van belangrijkheid. De hoogste in de hiërarchie, de Queen komt altijd als laatste. Pas als zij er klaar voor is, kan de dienst beginnen en de bruid binnenkomen."

Als premiersvrouw en dochter van een barones had ze beter moeten weten.

William Hanson over Samantha Cameron

Ook belangrijk, zegt Hanson: kledingvoorschriften. "Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: houd je aan de dresscode. Logisch, denk je misschien, maar dat is het - zélfs bij koninklijke huwelijken- toch niet, blijkt elke keer weer."

Neem het huwelijk van William en Kate in 2011. Daar ging Samantha Cameron, de vrouw van de toenmalig premier David Cameron, opzichtig in de fout. "Ze had geen hoed op, dat was echt beschamend. Ze droeg absoluut een mooi haaraccessoire, maar ze had echt een hoed moeten dragen. Als premiersvrouw en dochter van een baronet had ze beter moeten weten."

Absoluut 'not done': Samantha Cameron zonder hoed

De vergissing van Cameron leidde er wellicht toe dat Harry en Meghan in hun uitnodiging uitdrukkelijk vragen om een hoed voor vrouwen, denkt Hanson. "Bij William en Kate stond dat er niet bij, waarschijnlijk gingen zij ervan uit dat het vanzelfsprekend was. Niet dus."

De dresscode voor het huwelijk van Harry en Meghan is vergelijkbaar met die van William en Kate. Morning dress or lounge suit voor mannen, en een day dress with hat voor vrouwen. Vrij vertaald: een jacquet of een pak met das voor de mannen, en een jurk plus een hoed voor de vrouwen.

Ook David Beckham deed het bij het vorige koninklijk huwelijk niet zoals het hoort, vertelt Hanson. "Bij morning coat, is het gebruikelijk dat je verschillende onderdelen van je outfit niet matchen. Al je kledingstukken moeten een andere kleur zijn. Beckham matchte juist wel: hij was bijna volledig in het donkerblauw."

  • EPA
    Zoals David Beckham (m) moest het dus niet: je hele outfit in één kleur
  • AFP
    Elton John en zijn man deden het beter: grijze broek, zwart jasje

De weersvoorspellingen zijn redelijk, maar mocht het echt warm worden dan is het een kwestie van doorbijten, vindt Hanson. "Houd je kleren aan. Iets uittrekken kan echt niet. Je jasje blijft aan, je hoed blijft op."

Na het huwelijk van Harry en Meghan en de rondrit door Windsor is er een staande receptie in het kasteel van Windsor. De lunch in de Great Hall wordt in schaaltjes geserveerd en er is hoogstwaarschijnlijk een buffet. De etiquette-expert vindt het maar niets. "Eten uit kommetjes is niet erg aristocratisch. Je kunt fingerfood en canapés ook van een bord eten. Maar: het is hun keuze, hun huwelijk."

Ook Obama ging de mist in

Harry's oma, de Queen, is gastvrouw van die bijeenkomst. Uiteraard zijn er voor gelegenheden als recepties, diners en banketten ook weer talloze gedragsregels en voorschriften en kun je als gast flink de mist ingaan. Zo is er een beroemd filmpje van Barack Obama tijdens een staatsbanket in Buckingham Palace, waarin hij per ongeluk door het volkslied heen praat.

"De koninklijke toost is altijd hetzelfde: je zegt 'Hare majesteit de koningin', dan stop je met praten en begint het orkest het volkslied te spelen", vertelt Hanson. "Daarna pak je je glas en proost je, zonder iets te zeggen. Dat ging dus fout bij Obama."

Minder streng dan anders

Het protocol is best streng, geeft Hanson toe. "In Groot-Brittannië is dat veelal gebaseerd op hoe we het vroeger deden. Vooral in koninklijke kringen zijn ze niet erg creatief, ze houden er niet van om het wiel opnieuw uit te vinden. Ze blijven vaak bij het bekende recept."

Toch ziet hij bij dit huwelijk een iets lossere aanpak dan voorheen. "Het zijn kleine dingen. De taartenmaker, bloemist en fotograaf zijn al weken geleden bekendgemaakt. Normaal krijgen we dat soort details pas kort van tevoren te horen. Ik denk ook dat Meghan haar eigen kijk heeft op hoe ze wil dat het gaat."

Zelf geeft hij de voorkeur aan een zeer klassieke invulling van de dag, vertelt de etiquette-expert. "Ik hou erg van groots en formeel. Maar ik zie wel in dat ze vandaag de dag het volk van zich kunnen vervreemden als ze het zo traditioneel aanpakken als William en Kate, of Charles en Diana." Het blijft een koninklijk huwelijk en dus behoorlijk conservatief, voorspelt Hanson. "Maar, de details zullen iets moderner zijn dan bij eerdere bruiloften."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl