Koninklijk Huis-fans uit verschillende landen logeren gewoon op straat
NOS NieuwsAangepast

Zo bereiden de echte fans zich voor op een glimp van Harry en Meghan

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

In Windsor is de Royal Wedding-gekte losgebarsten. Het stadje verwacht zaterdag meer dan 100.000 bezoekers, maar veel liefhebbers zijn al eerder afgereisd. De echte Koninklijk Huis-fans zitten al dagenlang achter de dranghekken aan de voet van het kasteel. Hun telefoon opladen doen ze bij een café, naar de wc gaan ze zo weinig mogelijk, eten halen ze bij toerbeurt.

Een rondje langs de grote royal-fans uit verschillende landen:

Bernadette - Canada

"Ik zie veel bekende gezichten van andere koninklijke evenementen. We zijn er weer allemaal, bijna iedereen die hier zit, ken ik. Ik kom er speciaal voor over uit Canada. Mijn eerste was het huwelijk van William en Kate in 2011. Daarna was ik ook bij het jubileum van de Queen in 2012 toen ze zestig jaar op de troon zat, en op haar negentigste verjaardag twee jaar geleden. We doen het omdat het zo leuk is. Het publiek is zo gezellig. De pracht en praal, de koetsen, de paarden en de muziek. Het is zo mooi allemaal."

"Sinds woensdag kampeer ik hier op straat zodat ik zaterdag een goed plekje heb. Kijk maar: mijn opklapbed, een slaapzak. Meer heb ik niet nodig. Het is niet makkelijk, ik hoop dat het vannacht wat warmer is dan gisternacht. En anders kan ik altijd onder deze deken met Canadese vlag gaan liggen."

Bij kou wikkelt Bernadette uit Canada zich in haar Canadese deken

John - Engeland

"Wij zijn hier sinds dinsdag en slapen hier ook langs de route. Ik ben een superfan van prinses Diana, en van het Koninklijk Huis. Het wordt een mooie bruiloft en ik denk dat niemand trotser en blijer zou zijn geweest dan Diana. Ik kijk enorm uit naar zaterdag, het wordt een historische dag. Ik denk dat Meghans moeder haar naar het altaar zal begeleiden, dat is eigenlijk al historisch want dat is nog nooit eerder gebeurd. We gaan het hier vieren met champagne, cake en confettikanonnen in de kleuren rood, wit en blauw. We wensen ze een lang en gelukkig leven toe en natuurlijk hoop ik ook dat ze snel een baby krijgen. Wij zullen er dan weer bij zijn om ze te steunen."

"Ik ga al 21 jaar naar alle koninklijke vieringen en begrafenissen. Ik was er vorige maand ook toen prins Louis werd geboren. Dat duurde wel lang, ik heb toen vijftien dagen buiten het ziekenhuis geslapen. Bij Charlotte duurde het twee weken, en George was er snel: na acht dagen kamperen werd hij geboren."

John mist al 21 jaar geen enkele koninklijke gebeurtenis

Leah - Frankrijk

"Dit is ongelofelijk, echt ongelofelijk. Als je vanaf dit terras naar al die mensen kijkt dan zie je dat er een heel bijzondere sfeer hangt. Een goede, positieve energie. Heel anders dan thuis. Mijn moeder en ik komen speciaal uit Frankrijk voor het huwelijk. We hadden in 2011 heel veel spijt dat we niet waren gegaan toen William en Kate trouwden, dus wilden we er sowieso bij zijn. Het wordt zaterdag natuurlijk heel druk. We weten nog niet zo goed hoe onze dag eruit gaat zien. Misschien kijken we het huwelijk zelf op tv en gaan we voor en na de plechtigheid even door het stadje lopen. We willen natuurlijk helemaal niks missen."

Isabelle en Leah uit Frankrijk

Barbara en Chris - Schotland

Barbara: "Waarom we hier nu al zijn? Om zo veel mogelijk sfeer mee te krijgen natuurlijk. Kijken wat er allemaal gebeurt, lekker in de zon zitten, heel veel taart eten en wijn drinken. Echt een meidenuitje. Wij zijn woensdag ingevlogen uit Glasgow en we blijven tot zondag. Toen we hoorden over het huwelijk hebben we meteen een hotelkamer in Windsor geboekt. We hoeven maar een kwartiertje te lopen. Echt mazzel, want veel mensen moeten op een grotere afstand van het spektakel slapen omdat de hotels zo snel vol zaten."

Chris: "Wij zijn heel erg fan van al het koninklijke vertoon, de koetsen, de paarden en de mooie jurk: alles wat hoort bij de royals. Het is nu al enig hier. Ik hoop dat zaterdag alles soepeltjes verloopt en dat de zon zo blijft schijnen. We gaan vandaag een plan maken, even langs de route van de rijtoer lopen en kijken waar we zaterdag willen staan. Ze zetten daar ook een paar grote schermen neer zodat we het huwelijk goed kunnen volgen. Dat is een belangrijke reden om zo vroeg te komen: dan kunnen we goed bekijken wat de beste plek is om alles te zien. We zijn wel fan ja. We stappen altijd in het vliegtuig als er iets te vieren is, we waren ook bij William en Kate en de jubilea van de Queen."

Barbara en Chris uit Schotland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl