In samenwerking met
Omrop Fryslân

Douglas zwicht voor kritiek op weren medewerkster met hoofddoek uit winkel

Parfumerie Douglas gaat haar kledingbeleid aanpassen: medewerksters met een hoofddoek worden niet meer naar het magazijn verwezen, blijkt uit een verklaring van het bedrijf. Het nieuwe beleid gaat gelden voor alle 19 landen waar Douglas actief is.

Aanleiding is de ophef die ontstond op Facebook. Een vrouw schreef daar dat een medewerkster in het filiaal in Leeuwarden alleen nog maar in het magazijn mag werken sinds ze een hoofddoek draagt.

"Nu zag ik haar al een tijdje niet in de winkel", postte ze. "Toen ik vroeg waar ze was, wist ik niet wat ik hoorde. Omdat ze een hoofddoek draagt, mag ze geen klanten meer helpen in de winkel. Ze mag alleen nog in het magazijn werken."

Neutraal visitekaartje

Douglas antwoordde daarop: "Onze verkoopmedewerkers zijn ons visitekaartje. Daarom vinden wij het belangrijk dat wij neutraliteit en eenheid uitstralen. En daarom dragen onze verkoopmedewerkers neutrale, zwarte kleding, een shawl van Douglas en een badge."

De parfumerie schreef ook tegen "elke vorm van discriminatie" te zijn. Daarom kiest de onderneming voor neutrale kledingvoorschriften. Douglas staat in zijn kledingbeleid dus geen religieuze of politieke uitingen toe, meldde Omrop Fryslân.

Dit kwam de parfumerieketen op veel boze reacties te staan. Douglas schreef daarna in een verklaring de commotie te betreuren. "Het is nooit onze bedoeling geweest om met ons kledingbeleid mensen te kwetsen. Onze winkels zijn er natuurlijk voor iedereen!"

Alleen Nederland

Het bedrijf heeft wel wat tijd nodig om het beleid aan te passen. Volgens een woordvoerder van het Europese hoofdkantoor in Duitsland is het nog niet bekend wat de aanpassing precies gaat inhouden. "Het wordt in ieder geval in alle negentien landen waar Douglas actief is toegestaan om een hoofddoek te dragen."

Er komt dus één algemeen kledingvoorschrift voor alle landen. Niet duidelijk is in welke landen nu geen hoofddoek mag worden gedragen. Mogelijk is Nederland het enige land. "We zijn het nu aan het uitzoeken. In Duitsland mag het in ieder geval wel", zegt een woordvoerder.

Het hoofdkantoor van Douglas Nederland is na de korte verklaring van gisteren niet meer bereikbaar voor commentaar.

Advertentie via Ster.nl