Kim Jong-un
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea zet top met VS op losse schroeven

Noord-Korea zegt de ontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump te heroverwegen, zolang de Verenigde Staten eenzijdig het einde eisen van het Noord-Koreaanse kernprogramma.

In een verklaring van het Noord-Koreaanse staatspersbureau staat verder dat president Trump een "mislukte president" blijft als hij in de sporen van zijn voorgangers treedt.

De topontmoeting tussen Kim en Trump staat gepland voor 12 juni in Singapore en moet de eerste ontmoeting worden van een zittende Amerikaanse president met een leider van Noord-Korea.

Libië als voorbeeld

Volgens het regime in Pyongyang is het lot van de top "duidelijk" als de VS vasthoudt aan de denuclearisatie van Noord-Korea, die zich zou moeten voltrekken op de manier waarop dat gebeurde in Libië.

Daarmee doelt Noord-Korea op uitspraken die de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton vorige maand deed. Hij zei toen dat de ontmoeting tussen Kim en Trump moet leiden tot het verschepen van Noord-Korea's nucleaire arsenaal naar de VS, net zoals dat gebeurde met Libië in 2004. Dat viel bij de Noord-Koreanen niet in goede aarde.

"Libië is het doemscenario voor het Noord-Koreaanse regime", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen dictator Muamar Kadhafi zijn kernwapenprogramma opgaf, kwam hij snel daarna ten val. Voor Pyongyang zijn de uitspraken van Bolton dan ook het bewijs dat de VS uit is op het afzetten van het regime."

Zuid-Korea-top opgeschort

Gisteren schortte Noord-Korea al een overlegronde met Zuid-Korea op. Pyongyang zei dat het geen andere keus had vanwege de militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS, die "ingaan tegen het proces van verzoening".

Op dit moment is een grote militaire oefening gaande van Zuid-Korea en de VS. "Die militaire oefeningen zijn al jaren een doorn in het oog van Noord-Korea. 'Er zijn grenzen aan de goodwill', zeggen ze nu."

"De VS lijkt verrast door deze wending", zegt Amerika-correspondent Arjen van der Horst. "De woordvoerder van Trump liet weten dat de VS geen signalen heeft ontvangen van Noord-Korea dat de top op 12 juni in gevaar is. Washington gaat dus gewoon door met de voorbereidingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl