EPA

Noord-Korea heeft een overlegronde met Zuid-Korea opgeschort, enkele uren voordat die zou beginnen. In een verklaring zegt Noord-Korea dat het geen andere keus heeft vanwege de militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS, die "ingaan tegen het proces van verzoening".

De oefeningen zijn een provocatie en bedoeld als een voorbereiding op een aanval op Noord-Korea, zegt het regime in Pyongyang in een verklaring die via het Noord-Koreaanse staatspersbureau is verspreid.

Topambtenaren van beide landen zouden dinsdag in de grensplaats Panmunjom proberen afspraken te maken over denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland en over een officieel einde aan de oorlog tussen de twee landen. Het gaat om de uitwerking van afspraken die de Korea's op 27 april hebben gemaakt.

Gesprek met Trump

In de verklaring van Noord-Korea wordt ook in twijfel getrokken of de top van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump wel kan doorgaan. Die staat gepland voor 12 juni en moet de eerste ontmoeting worden van een zittende Amerikaanse president met een leider van Noord-Korea.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie ervan uit te gaan dat de top tussen Kim en Trump gewoon doorgaat. De VS gaat door met de voorbereidingen van de top en zegt dat het niets heeft gehoord van Noord-Korea.

Ook zegt de VS dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eerder had aangegeven dat hij de noodzaak van militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea begreep. De oefeningen zijn routine en defensief van aard, voegt het ministerie eraan toe.

STER reclame