Opkomst wolf in Europa: afschieten of juist trots zijn?
"In Nederland zien we de wolf als een troeteldier, maar in Europa is het dier een groot probleem." Dat is de boodschap van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die mede-organisator is van een conferentie in Brussel waar over de omgang met de wolf wordt gesproken. De CDA-politica pleit zelf voor een radicale aanpak: afschieten. "Want een hek van twee meter hoog heeft geen zin."
Schreijer-Pierik wil dat Europa maatregelen neemt tegen het dier. "Er leven 12.000 tot 15.000 wolven in Europa en die zijn tot dit moment een groot probleem voor schapen- en geitenhouders. Daarom moeten we een goed plan vaststellen, waar wat mij betreft beheerjacht bij hoort."
Tachtig collega's hebben ook aan de bel getrokken. Dan is er wel iets aan de hand.
Dat betekent dus, als het aan Schreijer-Pierik ligt, dat de beesten afgeschoten mogen worden. "Dat gebeurt nu al op plekken in Duitsland en in Zweden, dat een heel diervriendelijk land is. Anders houden we het in Europa met elkaar niet in de hand. Vandaar dat we die conferentie organiseren."
Want Schreijer-Pierik is niet de enige Europarlementariër die zich zorgen maakt over de opkomst van de wolf in Europa. "Tachtig collega's hebben ook aan de bel getrokken. Die zeggen allemaal: we moeten er wat aan doen, zo kan het niet verder. Dan is er wel iets aan de hand."
Wolven in Nederland
Volgens Maurice La Haye van Wolven in Nederland, een samenwerking van natuurorganisaties, heeft afschieten geen zin. "Dat is het slechtste idee dat ik heb gehoord, want het helpt niet. Als je ze wil terugdringen, dan zou je de wolf in heel Europa moeten uitroeien."
Maar er komen alleen maar meer wolven, ook in Nederland. "Het dier komt er, is er en het blijft. Afschot helpt niet", zei La Haye in het NOS Radio 1 Journaal.
Makkelijke prooi
Hij denkt dat jagen ook alleen maar meer schade veroorzaakt. "Het toestaan van jagen leidt tot meer bejaging. Daarmee ga je ook de sociale structuur in roedels kapot maken. Dat betekent dat je wellicht het mannetje en vrouwtje doodschiet, waardoor de jongen vader- en moederloos rondlopen en dan voor een makkelijke prooi gaan. En een schaap is nou eenmaal een makkelijke prooi."
Schapen goed beschermen, is de oplossing, vindt La Haye. En dat kan op allerlei manieren. "Geen enkel Europees land is met elkaar te vergelijken. Je zal ter plekke moeten kijken hoe je schapen kunt beschermen", zei hij. "Een maatregel die in Frankrijk bijvoorbeeld goed zou helpen, zijn bewakingshonden: grote honden die schapen beschermen tegen wolven. Maar in Nederland kan dat niet, daarvoor zijn er te veel mensen en te weinig schaapskuddes."
We krijgen met de wolf een iconisch diersoort terug. Daar moeten we trots op zijn.
Wolven voor Nederland pleit voor meer geld voor de schapenhouderij. "Dat is een geringe sector die best steun mag krijgen voor de bescherming van hun dieren. Europa heeft een enorm groot landbouwbudget, dus is de politiek uiteindelijk aan zet."
Maar zelfs als een boer maatregelen neemt, betekent dat niet dat zijn schapen niet meer gedood zullen worden door een wolf.
Iconisch
La Haye vindt dat de komst van de wolf vooral laat zien dat het natuurbeleid van de afgelopen jaren werkt. "We krijgen een iconisch diersoort terug. Daar moeten we trots op zijn. Dan moeten we niet meteen naar het geweer grijpen. Dat helpt niet."
Schreijer-Pierik is het daar niet mee eens. "Een schaapsherder moet de natuur kunnen beheren met zijn schapen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dat ondergeschikt gaat worden aan de komst van de wolf."