In de Amsterdamse club Bitterzoet werd Djordy Latumahina herdacht
NOS NieuwsAangepast

Familie 'vergisslachtoffer' Djordy Latumahina hoopt op levenslang

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur Online

Het was een vergissing. Djordy Latumahina leek op een drugscrimineel en dat is hem fataal geworden. Dat denkt althans het Openbaar Ministerie. Vandaag doet de rechtbank uitspraak in de zaak die bekend werd als 'vergismoord'.

Zaterdag 8 oktober 2016, aan het eind van de middag, zet de 31-jarige Djordy zijn zwarte Mini Cooper in de parkeergarage bij zijn appartement in Amsterdam-West. Zijn 30-jarige vriendin Cherissa zit naast hem, hun 2-jarige dochtertje op de achterbank.

Het maakt voor de schutters die komen aanlopen geen verschil. Ze doorzeven de auto met kogels. De jonge vader sterft ter plekke, Cherissa raakt zwaargewond door zes kogels, hun kindje blijft wonderwel ongedeerd.

Onorthodox middel

De brute liquidatie plaatst de politie in eerste instantie voor een raadsel. Het slachtoffer werkt als dj en programmeur in de Amsterdamse club Bitterzoet, is geen bekende van de politie en heeft ook geen connecties met de onderwereld. Lopende het onderzoek raakt de recherche ervan overtuigd dat Djordy niet het beoogde doelwit was.

Binnen een half jaar worden de eerste verdachten aangehouden. De laatste wordt een jaar na de schietpartij opgepakt. In de zoektocht zet de politie een onorthodox middel in: twee undercoveragenten doen zich voor als motorclubleden om informatie los te krijgen bij de vriendin van een van de verdachten.

De zaak werd in maart inhoudelijk behandeld. Cherissa was toen niet in de rechtszaal, maar er werd wel een audioboodschap van haar afgespeeld. "Djor is zomaar plotseling uit het leven gerukt. Mijn dochtertje heeft moeten aanzien hoe wij doorzeefd werden. Ze heeft Djor ter plekke zien sterven en haar moeder bewusteloos zien raken."

De ouders van Djordy zaten wel in de zaal. "Mijn enige zoon is van mij afgenomen", zei zijn moeder in haar verklaring. "Doodgeschoten worden door mensen die niet eens de moeite nemen om te kijken of het wel hun doelwit is. Ik ben er kapot van."

Djordy Latumahina

Het OM verdenkt in totaal zeven mensen van betrokkenheid bij de moord. Tony D. (35) en Djurgen W. (42) zouden de trekker hebben overgehaald. Cedric R. zou de moord hebben aangestuurd. Tegen alle drie wordt 30 jaar geëist.

Twee anderen, mede-organisatoren, moeten wat het OM betreft 25 jaar achter de tralies. Twee autohelers hoorden 48 weken en 80 dagen tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk.

Advocaat Richard Korver staat de nabestaanden bij. Ze hopen op hogere straffen dan geëist. "De familie is vrij realistisch, niet iedereen die terechtstaat krijgt waarschijnlijk levenslang. Maar ze willen dat de schutters en opdrachtgever dat wel krijgen."

Zes van de verdachten in de rechtszaal

"Ze hopen vooral op een afschrikwekkend effect, daarom willen ze levenslang", zegt Korver, die denkt dat de nabestaanden met gemengde gevoelens in de zaal zitten. "Blij dat er een eind aan komt met de uitspraak, maar ook in spanning over de hoogte van de straffen."

Een van de hoofdverdachten, Tony D., werd eind maart al vrijgelaten. De rechtbank vond dat er te weinig bewijs tegen hem was om hem in voorlopige hechtenis te houden. D. is wel nog verdachte.

"Dat hij is vrijgelaten, zegt natuurlijk wel iets over de kans op een veroordeling", zegt Korver. "Maar aan de andere kant: andere verdachten zitten nog wel vast. Daar kan je ook conclusies aan verbinden."

Nooit meer zullen we over de opvoeding van je dochter kunnen praten.

Jozef Latumahina, de vader van Djordy

Of de rechter die conclusie ook echt trekt, wordt vandaag bekend in de Amsterdamse rechtszaal. Maar als het aan de vader van Djordy, Jozef Latumahina, ligt, is het een uitgemaakte zaak. In maart nam hij als laatste het woord in de rechtszaal. "Nooit meer zal ik je adviezen kunnen geven als je erom vraagt. Nooit meer zullen we over de opvoeding van je dochter kunnen praten."

"Een gruwelijk begrip", noemde hij de term vergismoord toen. "Ontstaan in een tijd waarin wij leven. Waarin kennelijk al geaccepteerd is dat er onschuldige slachtoffers van afrekeningen vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl