De warmte van zijn oma Juliana was altijd het voorbeeld van Willem-Alexander. Heel anders dan de meer afstandelijke stijl van zijn moeder Beatrix. "In politiek opzicht is hij minder bemoeizuchtig dan zijn moeder hoewel die haar bemoeizucht pas later ontwikkelde", zegt verslaggever Koninklijk Huis van de Volkskrant Remco Meijer.
Koning Willem-Alexander werd komend weekend vijf jaar geleden gekroond tot koning van Nederland. Vandaag vierde hij zijn 51ste verjaardag in Groningen. Meijer: "Koningsdag is simpeler gemaakt: één stad waar hij 1200 meter loopt en acht evenementen bijwoont."
Soepeltjes
NOS-verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster ziet vooral een benaderbare koning, ook in het contact met de media. "Beatrix zei haast nooit iets op camera, de koning doet het juist structureel bij staatsbezoeken. Overigens heb ik niet de indruk dat hij dat altijd even leuk vindt, of het even soepeltjes doet, maar hij hecht er wel waarde aan."
"In tegenstelling tot Beatrix, die nooit reageerde op geruchten, doet Willem-Alexander dat wel. Recent nog twee keer: het ontzenuwen van het gerucht dat Amalia naar China zou gaan voor haar studie. En hij heeft zelf geen aandelen Shell. Dat laatste heeft hij ongevraagd laten weten", zegt Hekster.
Ze ziet wel een gevaar in het reageren op geruchten. "Je kan aan de gang blijven, het schept een precedent. Maar aan de andere kant: de koning staat wel midden in de maatschappij. Hij doet iets met maatschappelijke druk."
En er is nog een groot contrast met zijn moeder, ziet Hekster. "Beatrix stortte zich op kunst & cultuur. Willem Alexander doet sport & economie."
Nadruk
Verder is grens vervaagd tussen staatsbezoeken en handelsmissies. Willem-Alexander staat niet voor niets bekend als koning koopman. Samen met koningin Máxima gaat hij standaard op de foto met de handelsmissiedelegatie.
Het koningspaar zet zich bij elk bezoek in voor het bedrijfsleven. En beslist niet alleen voor de grote jongens, bleek onlangs uit een onderzoek van het Financieele Dagblad. "Het koningspaar legt opvallend veel nadruk op vernieuwende mkb's, startups en techbedrijven", zegt FD-Journalist Rob de Lange.
Met een speciale rol voor Máxima, vindt De Lange. "Zij is zakelijk, wil dat het bedrijf dat zij bezoekt (zij bezoeken) iets heeft aan het bezoek. En omgekeerd dat het bedrijf iets laat zien, resultaat kan overhandigen. Maxima is op economisch gebied natuurlijk heel belangrijk. Zij heeft ingangen op het wereldtoneel."
Concluderend vindt Meijer dat Willem-Alexander een duidelijk eigen stempel op het koningschap heeft weten te drukken. "Hij zou het moeilijk krijgen na zijn perfectionistische moeder, was de veronderstelling. Maar Willem-Alexander is erin geslaagd het ambt naar zijn persoonlijkheid te vormen."