NOS NieuwsAangepast

Nederlandse antenne (en muziek) op koers voor reis naar de maan

Het was twee jaar hard werken, maar morgen is het eindelijk zover voor sterrenkundige Marc Klein Wolt. Dan vertrekt hij naar Zuid-China om samen met zijn Nederlandse team een radioantenne te monteren op een satelliet.

De zogeheten NCLE (The Netherlands China Low Frequency Explorer) gaat op de Cang'e 4-satelliet naar de achterkant van de maan. Tenminste, dat is de bedoeling.

"Het is voor 99 procent zeker", zegt Klein Wolt met een nerveus lachje. "We zijn in ieder geval zo ver gevorderd dat ik het instrument er, samen met mijn team, morgen op ga schroeven", vertelt hij in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. Dit vooruitzicht werd vorige week al gevierd met taart:

Als alles volgens plan verloopt, wordt de Cang'e 4 op 21 mei gelanceerd. Aan de achterkant van de maan gaat de NCLE informatie verzamelen over de tijd dat er nog geen sterren waren in het heelal.

Dat gebeurt door het opvangen van straling die is uitgezonden door waterstof. "Dan kunnen we zien hoe uit waterstof de eerste sterren en sterrenstelsels zijn ontstaan", zegt Klein Wolt, universitair docent aan de Radboud Universiteit.

Deze straling is heel zwak en praktisch niet te meten vanuit de atmosfeer. Tel daarbij op dat de aarde zelf ook straling uitzendt, evenals door mensen gemaakte apparaten. De achterkant van de maan is daardoor een ideale plek om, met behulp van de Nederlandse radioantenne, het signaal te ontvangen.

De radio-antenne van het Nederlandse team

Spraakverwarring

Het internationale project verliep met vallen en opstaan. Het werd in 2016 aangekondigd, maar de samenwerking met Chinese wetenschappers verliep niet altijd even soepel volgens Klein Wolt. "Ze hadden soms andere methodes of een andere manier van documenteren. Daardoor was er wel eens spraakverwarring en verliep de communicatie niet altijd even lekker."

Een ding hadden het westerse en oosterse team wel gemeen: de drang om muziek in de ruimte te krijgen. "Daar was ik verbaasd over", zegt de sterrenkundige. "Maar ook de Chinezen sturen heel vaak muziek mee op satellieten."

De Nederlanders hebben nummers van The Hubschrauber uit Nijmegen op hun instrument gezet. Klein Wolt kwam op het idee toen hij luisterde naar een radio-optreden van die band. "De zanger zei dat hij zijn muziek graag in space wilde brengen, maar dat de NASA hem niet wilde helpen. Toen dacht ik: dat kan ik wel doen."

Door middel van een schotel op de satelliet zal de Nederlandse muziek ook weer te ontvangen zijn op aarde. Het is overigens niet bekend of, en zo ja, welke muziek het Chinese team dit keer de ruimte in schiet op 21 mei.

Na een maand of twee moet Cang'e 4 de achterkant van de maan bereiken. "En daarna begint pas echt de wetenschappelijke campagne", sluit Klein Wolt af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl