Protesten Nicaragua 'resultaat van elf jaar onder overheersende regering'

In Nicaragua wordt al dagenlang ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Er zouden tot nu toe zeker 25 doden en honderden gewonden zijn gevallen. Een journalist werd gisteren doodgeschoten terwijl hij verslag deed van de rellen in de stad Bluefields.

Volgens documentairemaakster Leonor Zuniga hebben getuigen het idee dat de politie achter zijn dood zit. "Ik sprak vandaag met een journaliste die ook in Bluefields was. Zij vertelde dat er rondom de aanwezige journalisten alleen agenten stonden en dat alleen zij wapens gebruikten."

Zuniga, die woont in hoofdstad Managua, maakt zich zorgen. "De regering beantwoordt de protesten op een zeer gewelddadige manier. De politie en paramilitaire groepen hebben een vrijbrief gekregen om mensen te slaan en zelfs te doden. Onze levens zijn in gevaar."

Volgens haar zijn de protesten juist door het optreden van de regering uit de hand gelopen. "Die dacht: we maken de mensen bang en dan gaan ze wel weer naar huis. Maar dat deden ze dus niet."

De regering praat met niemand

De demonstraties richten zich tegen een nieuwe wet van president Daniel Ortega die de sociale premies verhoogt en tegelijkertijd de pensioenuitkeringen kort. Woensdag gingen voor het eerst honderden gepensioneerden de straat op, die kregen later steun van studenten en werknemers uit het hele land.

Volgens Zuniga sloeg de vlam al eerder in de pan. "Een paar weken geleden woedde er een grote brand in een belangrijk natuurreservaat in Nicaragua. Er ontstonden vervolgens protesten omdat de regering alles geheim hield. We wisten niet precies wat er aan de hand was. De sfeer was toen al explosief."

Het protest gaat dan ook verder dan alleen de nieuwe wet. "Dit is ook het resultaat van elf jaar onder een overheersende regering. Er is geen dialoog met de bevolking en alles wordt onder de pet gehouden. Zo kregen we bij de afgelopen drie verkiezingen niet de details van de uitslagen."

President Ortega zei gisteren dat er te praten valt over een aanpassing van de nieuwe wet. Zuniga durft daar niet op te vertrouwen. "Hij doet alsof hij over vrede praat, over een dialoog voeren met het volk. Maar dat vertelt hij je allemaal met een geweer tegen je hoofd. Er is een groot verschil tussen wat hij zegt en wat hij doet."

De 32-jarige documentairemaakster noemt de huidige situatie in haar land "de grootste sociale crisis voor mensen van mijn generatie". Ze durft niet te voorspellen hoe het zal aflopen. "Komt er meer geweld, dus een confrontatie? Of is er kans op een echte dialoog? Of is dit het eind van de regering-Ortega? Wie weet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl