Minister Koolmees
NOS NieuwsAangepast

Koolmees: makkelijker ontslag, maar eerder een ontslagvergoeding

Werkgevers krijgen een extra mogelijkheid om mensen te ontslaan. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil ontslag ook mogelijk maken als er sprake is van een optelsom van omstandigheden.

Nu kan een werknemer alleen worden ontslagen als er aan één van de acht ontslaggronden volledig wordt voldaan. Daar is bijvoorbeeld sprake van als een arbeidsplaats om bedrijfseconomische redenen vervalt, als de werknemer langdurig verzuimt of werk weigert.

In zijn plannen met de arbeidsmarkt schrijft Koolmees nu dat werkgevers ook iemand moeten kunnen ontslaan als er niet volledig aan een ontslaggrond wordt voldaan, maar wel sprake is van een optelsom. In zo'n geval krijgt de werknemer een hogere ontslagvergoeding.

Flexwerk blijft mogelijk

Volgens Koolmees staan sommige wetten en regels een soepel werkende arbeidsmarkt in de weg. Hij wil werkenden meer zekerheid bieden, maar tegelijk moet flexwerk mogelijk blijven waar het nodig is. Zijn plannen zijn vervat in de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

De minister wil dat werknemers vanaf de eerste dag, dus al in hun proeftijd, recht krijgen op een ontslagvergoeding. Na een lang dienstverband wordt die vergoeding wel lager dan nu.

De proeftijd voor een vast contract mag ook verder verlengd worden. Nu is de maximale verlenging twee maanden. Dat wordt, als het aan Koolmees ligt, vijf maanden.

Tijdelijke contracten

Werkgevers krijgen ook ruimere mogelijkheden voor tijdelijke contracten. Nu mogen er aansluitend drie tijdelijke contracten aan worden gegaan in twee jaar. Dat wordt drie jaar. Bij seizoenswerk wordt de verplichte pauze na drie tijdelijke contracten verkort van zes naar drie maanden.

Koolmees wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen. Daarom hoeven ze minder WW-premie te betalen als ze iemand een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract.

De plannen van de minister met de arbeidsmarkt gaan nu in internetconsultatie, zodat iedereen er commentaar op kan leveren. Hij wil de wet nog voor de zomer naar de Raad van State sturen en daarna naar de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl