Aangepast

'Als het Macron nu niet lukt om Frankrijk te hervormen, wie dan wel?'

De landelijke staking op het Franse spoor is een grote test voor het hervormingsbeleid van de Franse president Emmanuel Macron. Hij wil het mes zetten in de gunstige arbeidsvoorwaarden van spoorwegmedewerkers, en dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Medewerkers van de Franse spoorwegen zijn vandaag begonnen met een staking die mogelijk drie maanden gaat duren. De vakbonden willen elke vijf dagen twee dagen lang het werk neerleggen. Zal Macron zwichten onder de druk of zijn poot stijf houden?

Hij zou niet de eerste president zijn die zijn hervormingsplannen toch weer intrekt, als het land dreigt te worden platgelegd met stakingen en demonstraties. Jacques Chirac hield er tijdens zijn regeerperiode zelfs een bijnaam aan over: La Giourette, de windvaan.

Hij heeft de bevolking achter zich

Chirac probeerde in 1995 al eens het spoorwegbedrijf SNCF te hervormen. Toen ging het hele land maandenlang plat in de grootste volksopstand sinds 1968. Uiteindelijk trad de premier onder Chirac af en werden de hervormingen ingetrokken.

Sindsdien is er niet veel meer veranderd, maar Macron doet nu weer een poging. "Een kansrijke poging", aldus econoom Mathijs Bouman. Volgens de laatste peilingen staat een meerderheid van de Franse bevolking achter de hervorming voor het spoor.

Bouman benadrukt dat in Frankrijk de echte arbeidshervormingen al achter de rug zijn. Vorig jaar voerde Macron maatregelen door die de arbeidsmarkt flexibeler moeten maken, zoals het versimpelen van de ontslagprocedure. Die leidden niet tot al te veel protest.

Volgens de econoom is er goede hoop dat Macron door zal zetten. "Meestal proberen presidenten in hun eerste jaar te hervormen, maar geven ze het al in het tweede jaar weer op. Maar als Macron het nu niet lukt, wie gaat het dan doen?"

Voorbeeldland

Volgens Bouman zijn de hervormingen in Frankrijk ook in het belang van de rest van Europa. Als de Franse economie niet sterker wordt, dan kan dat negatieve effecten hebben op andere EU-lidstaten. "Dan kunnen andere landen opdraaien voor de kosten."

De Franse arbeidsmarkt is al tientallen jaren een probleem. De werkloosheid ligt rond de 10 procent en dat is stukken hoger dan het Europees gemiddelde. "Met de vergrijzing die eraan zit te komen, wordt dat alleen maar een groter probleem."

Macron probeert met zijn hervormingen de werkloosheid te verlagen en de economie aan te zwengelen. In dat opzicht vormt Frankrijk een soort voorbeeldland, zegt Bouman. "Dat zou zomaar kunnen overslaan naar andere Europese landen."

Reportage en studiogesprek: Franse vakbonden in strijd met Macron

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl