Duurzame sociale huurwoningen in Strowijk in Lent
Aangepast

Hoe moet sociale huur geregeld worden? Dit vinden links en rechts

Het aantal sociale huurwoningen mag niet afnemen, als het aan PvdA, GroenLinks en de SP ligt. De partijen willen dit in een wetsvoorstel regelen. Dat zou nodig zijn omdat er 65.000 tot 300.000 sociale huurwoningen dreigen te verdwijnen doordat ze verkocht of gesloopt worden.

GroenLinks wil dat er een verbod komt op de verkoop van de sociale woningen. "We willen niet nog meer liberalisering van de woningmarkt, geen reservaten voor de rijken", zegt lijsttrekker Rutger Groot Wassink van GroenLinks Amsterdam.

Het probleem van de woningmarkt in Amsterdam zit volgens Groot Wassink in Amsterdam in de doorstroming. "Bewoners van sociale huurwoningen blijven daar zitten, ook als ze meer zijn gaan verdienen. Dat zijn de 'scheefwoners'. Daar moeten we wat aan doen."

Maar de VVD wil juist dat veel meer sociale huurwoningen worden verkocht. "Dat is goed voor de dynamiek", zegt lijsttrekker Eric van der Burg van VVD Amsterdam. "Kopers zorgen goed voor een eigen huis." Dat ze dan een plek van de wachtlijst bezet houden vindt hij niet zo'n probleem, omdat de scheefwoners volgens hem die plek nu ook bezet houden.

Kans op een woning

In Amsterdam is afgesproken dat er bij nieuwbouw rekening gehouden moet worden met de volgende verhouding: 40 procent wordt gebouwd voor sociale huurwoningen, 40 procent voor de middeninkomens, en 20 procent voor de hoge inkomens.

GroenLinks wil deze verhouding na de verkiezingen absoluut handhaven. De partij vindt het belangrijk dat mensen die het nodig hebben kans houden op een sociale woning.

Groot Wassink: "De wachtlijst is nu al veel te lang, en het duurt ook veel te lang voordat je een woning krijgt toegewezen. Desnoods gaat dat dan maar ten koste van de vrije sector."

Onze verhouding bevordert de doorstroming en dat is goed voor iedereen.

Eric van der Burg, lijsttrekker VVD Amsterdam

De VVD wil die verhouding zeker niet: liever wil de partij 20 procent sociale huur, 50 procent voor middeninkomens en 30 procent voor hoge inkomens. Van der Burg: "Dat bevordert de doorstroming en dat is goed voor iedereen."

Hij legt uit: "Er komen dan meer sociale huurwoningen vrij van mensen die een duurder huis kunnen betalen, en die dus onder de middeninkomens vallen. Die mensen kunnen nu nergens naar toe dus daarom blijven ze zitten."

PvdA, GroenLinks en de SP willen ook in het wetsvoorstel opnemen dat gemeenten en woningcorporaties een sociale huurwoning pas mogen verkopen of afbreken als er gegarandeerd een nieuwe sociale huurwoning voor terugkomt.

Voor elke gesloopte sociale woning een nieuwe terug: ook Van der Burg is daar voorstander van. Hij ziet ook een voordeel van het slopen van sociale huurwoningen. "Je kan er een groter gebouw voor terugzetten waar plaats is voor meer woningen, dus dan is er ruimte voor meer middenklassewoningen en houd je de voorraad sociale woningen op peil."

Reportage en debat: Aantal sociale woningen in wet regelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl