Zorgen over vliegen met drones door hobbyisten
Veel mensen die in hun vrije tijd met een drone vliegen, zijn zich onvoldoende bewust van de risico's. Vertegenwoordigers van onder meer de luchtvaartsector, defensie en de politie uitten vanmiddag hun zorgen hierover tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Drones worden op steeds meer plekken verkocht en het aantal hobbygebruikers neemt snel toe. Naar schatting zijn er in Nederland nu zo'n 100.000 recreatievliegers. Cijfers van de politie laten zien dat zij in verhouding vaker bij incidenten betrokken zijn dan professionele dronepiloten.
Twee kilo door het dak
"Bij het grote publiek is te weinig bekend over de regels rond drones", denkt Mireille Lokhorst-Melchers, chef afdeling luchtvaart van de politie. Ook volgens Gert Kruiswijk van de Inspectie Leefomgeving en Transport realiseren hobbyisten zich te weinig wat de risico's zijn van vliegen met drones. "Een drone van twee kilo valt net zo goed door het dak als een baksteen van twee kilo."
Net als professionele dronevliegers moeten amateurs zich aan allerlei regels houden. Zo moeten ze hun drone altijd kunnen zien, mogen ze niet in het donker vliegen en niet hoger dan 120 meter.
Ook zijn er in heel Nederland 'no-flyzones', waar drones niet mogen vliegen omdat er bijvoorbeeld een luchthaven in de buurt is of een landingsplek voor helikopters. In 2017 werden er ondanks dat verbod 54 meldingen gedaan van drones in de buurt van een vliegveld, vooral rond Schiphol.
Verkopers zijn nu niet verplicht om consumenten te melden wat ze wel en niet met hun drone mogen doen. Omdat ze voor privégebruik geen vergunning hoeven aan te vragen, krijgen ze hier ook geen theorieles over. Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer werden verschillende voorstellen gedaan om hobbyvliegers de regels bij te brengen, van meer voorlichting tot een verplicht diploma.
Ook nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen helpen. Door slimme gps-systemen blokkeren sommige drones bijvoorbeeld als ze proberen op te stijgen in de buurt van een luchthaven. Ook is er een app waarmee recreatieve dronevliegers direct kunnen zien waar ze wel en niet mogen vliegen en wat de regels zijn. "De app wordt al door duizenden dronepiloten gebruikt, dus blijkbaar is er inderdaad behoefte aan duidelijkheid over dit soort onderwerpen", aldus ontwikkelaar Stephan van Vuren.
Te streng
De meeste recreatieve dronepiloten zien strengere regelgeving overigens niet zitten. Uit een recente enquête van de website Dronewatch, die maandelijks door ongeveer 30.000 liefhebbers wordt bezocht, blijkt dat bijna de helft van de 800 respondenten vindt dat de regels veel te streng worden.
Dat geldt ook voor veel professionals. Tijdens de hoorzitting kwam vooral de angst naar boven dat in Nederland geen gezonde dronesector kan bestaan, doordat drones niet overal mogen vliegen en beroepsvliegers dus niet altijd kunnen voldoen aan de wensen van hun opdrachtgever.