Journaliste en activiste Zineb el Rhazoui ontsnapte aan de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Haar elf collega's en een politieagent overleefden de aanslag niet. Sindsdien is ze doelwit van doodsbedreigingen en kan ze niet meer zonder bodyguards over straat. Ze is de best beveiligde vrouw van Frankrijk.
El Rhazoui spreekt zich fel uit tegen wat ze de 'fascistische islam' noemt en de onderdrukking van vrouwen. Ondanks de bedreigingen weigert ze haar toon te matigen.
In Marokko vecht ze al jong tegen de Marokkaanse overheid als oprichtster van een mensenrechtenbeweging. "Ik wil geen hoofddoek dragen, ik wil vrij leven. Ik wil niet accepteren dat ik moet geloven omdat ik daarin geboren ben. Ik wil niet dat men komt aan mijn vrijheid van woord, vrijheid van vrouw. Die strijd heb ik mijn hele leven gestreden en ik heb de indruk dat ik soms tegen de stroom in zwem."
El Rhazoui verhuist naar Parijs en krijgt werk als islamspecialiste op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De redactie wordt al lange tijd bedreigd, maar uitgerekend als El Rhazoui op vakantie is in Marokko is er een aanslag.
"De geest van Parijs is veranderd of het is een indruk die ik heb want mijn leven is veranderd. Ik leef niet meer in Parijs zoals vroeger, vroeger kon ik het me permitteren om me te vervelen in Parijs. Men zegt dat ik mijn vrijheid ben kwijt geraakt door te vechten voor vrijheid, maar in mijn hoofd ben ik tienduizend keer vrijer dan zij die me willen doden", zegt El Rhazoui.
Fascisme
Veel Europese moslima's zoeken hun normen en waarden in de islam. El Rhazoui begrijpt dat niet. "Als moslims zich willen verdiepen in hun cultuur komen ze uit bij kant-en klare gedachten die een kant-en-klare ideologie vormen. Die van het wahabisme, het salafisme en dan vallen ze in handen van mensen die zeggen: kijk dit is je cultuur, dit moet je dragen, dit moet je denken, nu is het goed. Je bent een goede moslima."
Ik wil de boodschap blijven doorgeven van hen die dood zijn.
Volgens El Rhazoui is een uniformiteit van denken, kleden, taal, cultuur in feite de definitie van fascisme. "Fascisme is eenzijdig denken. Er is maar een weg die alle diversiteit vernietigt die geen diversiteit accepteert, die alleen één manier van denken accepteert."
Ze maakt zich er zorgen over. "Sommigen willen ons in een wereld verdelen waar je aan ene kant extreem-rechts en aan de andere kant islamieten hebt, je moet of het een of het andere verdedigen. Maar voor mij zitten er in het midden veel nuances. We zijn niet verplicht om extreem-rechts te zijn om tegen het islamisme te zijn."
Vrije maatschappij
"Ik wil de boodschap blijven doorgeven van hen die dood zijn. Wat voor mij niet te accepteren zou zijn is dat ik op een dag moet zeggen: mijn vrienden zijn voor niets dood gegaan. Ik wil praten tegen iedereen die zich stil houdt. Mensen die voor een vrije maatschappij zijn en voor gelijkheid van mannen en vrouwen.
"Een maatschappij waar echte broederschap bestaat tussen mensen. Ik wil zeggen: door u stil te houden, breng je diegenen die spreken in gevaar. Want als we allemaal praten, dan zijn we niet in gevaar. Ze kunnen ons niet allemaal doden."