Satudarah, Hells Angels, Bandidos en No Surrender zijn motorclubs die regelmatig in verband worden gebracht met het criminele circuit
NOS NieuwsAangepast

'Laat minister criminele motorclubs verbieden'

De minister voor Rechtsbescherming moet de bevoegdheid krijgen om criminele motorclubs per direct te verbieden. Dat wil een groot deel van de Tweede Kamer. Nu kan zo'n verbod alleen na een rechterlijke uitspraak.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer dienen een initiatiefwet in om zogeheten outlaw motorcycle gangs harder aan te pakken. De PvdA werkte er al langer aan. Met steun van de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de SGP wordt de wet nu in consultatie gebracht, wat betekent dat iedereen er commentaar op kan leveren.

Opvallend is dat het plan afkomstig is van de oppositie en dat het kabinet het steunt. Politiek verslaggever Ron Fresen legt uit hoe dat zit:

Kabinet steunt oppositieplan voor aanpak motorbendes, hoe komt dat?

Volgens de partijen heeft 85 procent van de leden van zulke clubs een strafblad en ruim een derde is meer dan tien keer veroordeeld. "Hun voornaamste activiteiten zijn criminele afrekeningen, mishandelingen, drugshandel en het intimideren van burgemeesters", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken. "Ze mogen niet de baas zijn op straat."

VVD-Kamerlid Van Oosten vindt het belangrijk dat de minister criminele motorbendes met onmiddellijke ingang kan verbieden, "zodat zij ook niet in de gelegenheid zijn om nieuwe leden aan zich te binden".

Ze mogen niet de baas zijn op straat

Attje Kuiken (PvdA) over criminele motorbendes

Justitie heeft in het verleden een aantal keren tevergeefs geprobeerd motorbendes als de Hell's Angels te verbieden. De rechtbank wees zo'n verzoek verschillende keren af.

In de initiatiefwet staat dat een verbod door de minister kan worden ingesteld als de vereniging een ernstig gevaar voor de samenleving vormt. "Dat is het geval als de leden hun wandaden structureel in het kader van de vereniging plegen en als de vereniging hier niets tegen doet."

Een verboden motorclub kan nog wel naar de rechter gaan om het verbod aan te vechten.

D66: vraagtekens

Ook in het regeerakkoord staat een vergelijkbaar plan. Coalitiepartij D66 heeft vraagtekens bij de uitgebreidere bevoegdheden voor de minister, die pas achteraf door de rechter getoetst worden. "Daar moet je zorgvuldig mee omgaan in een democratische rechtsstaat."

D66 wijst erop dat het de laatste tijd gelukt is twee motorclubs (de Bandidos en Catervarius) wel gewoon via de rechter te verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl