NOS SchaatsenAangepast

Kramer: over drie weken zit 97 procent van onze schaatsers in de WW

Met vier keer goud, één keer zilver en één keer brons vormde de schaatsploeg van Jac Orie de basis van het Nederlandse schaatssucces bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Met Kjeld Nuis (twee), Sven Kramer en Carlijn Achtereekte zorgde Orie voor de helft van de Nederlandse olympische titels.

WW

Toch hangen er donkere wolken boven het Nederlandse schaatsen. "Als je er heel zwart-wit naar kijkt, zit 97 procent van de Nederlandse schaatsers over drie weken in de WW", schetst de viervoudig olympisch kampioen de situatie in Nederland.

Kramer doelt in Studio Sportwinter op het feit dat er na dit seizoen veel werkgelegenheid voor de Nederlandse schaatsers wegvalt, omdat diverse commerciële teams hun geldschieter kwijtraken. Zijn stabiele Lotto-Jumbo-ploeg is een positieve uitzondering. "Het ziet er gewoon niet rooskleurig uit", meent Kramer.

Sven Kramer

Nederland is al jaren toonaangevend in de schaatswereld en Kramer verbaast zich over de financiële malaise bij een deel van de teams. "Zo veel succes, zo dominant en zo'n fantastische sport. We verkopen hier ook ons land. En toch moeten over drie of vier weken de sporters met de collectebus rond. Als je zo'n knappe prestatie aflevert op de Spelen, is dat wel een teken aan de wand."

Volgens Kramer heeft het allemaal met marktwerking te maken. "Uiteindelijk gaat het met golven. Ik hoop dat er nu een positieve golf komt", zegt de negenvoudig wereldkampioen allround. Hij hoopt dat er een grote ploeg in Nederland bij komt. "Hoe meer grote ploegen tegen elkaar kunnen strijden, hoe hoger het niveau in Nederland wordt."

Concurrentie

Waar Nederland vier jaar geleden amper concurrentie had op de olympische schaatsbaan van Sotsji, was die er wel in Gangneung. Noorwegen, Zuid-Korea en Japan doen weer mee, maar zagen toch veel Oranje-overwinningen.

Kjeld Nuis en zijn medaille

Kjeld Nuis krijgt vaak de vraag waarom de Nederlanders twee weken lang het schaatspodium in beslag nemen. "Wij moeten meer van onszelf vragen dan in andere landen. Daarom is Nederland zo dominant. Alleen al om hier te staan, is een hele klus. We hebben in Nederland heel veel goede schaatsers, maar de concurrentie zit ook niet stil", kijkt de tweevoudig olympisch kampioen terug op het toernooi in Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl