NOS SchaatsenAangepast

Wennemars: iedereen wil naar kampioenenmaker Jac Orie

Na de enorme successtory in Sotsji vier jaar geleden hebben de Nederlandse langebaanschaatsers hun dominante positie in de internationale schaatswereld bij de Olympische Spelen van Pyeongchang nog eens onderstreept.

Met zestien medailles voert Nederland de medaillespiegel bij het schaatstoernooi aan, maar de concurrentie maakt zichtbaar werk van de achtervolging.

Zeven keer goud, viermaal zilver en vijf keer brons; opnieuw heerste Nederland op de olympische schaatsbaan. Maar Japan (6 medailles, 3x goud), Noorwegen (4 medailles, 2x goud), Zuid-Korea (7 medailles, 1x goud) en Canada (2 medailles, 1x goud) hebben terrein teruggewonnen op de beste schaatsnatie. In Sotsji won Nederland 23 medailles bij het langebaanschaatsen.

Dominant

"Het is geen Sotsji, maar we zijn nog steeds heel dominant. Gelukkig zijn er een paar landen die weer meedoen", kijkt NOS-analist Erben Wennemars terug op het schaatstoernooi.

"We hebben het op de individuele disciplines goed gedaan, maar de achtervolging was minder. Als we daar, net als vier jaar geleden, goud hadden gewonnen, waren we, als we naar goud kijken, nog beter geweest dan in Sotsji."

Medaillespiegel schaatsen

Zijn NOS-collega en olympisch kampioen van 2010 Mark Tuitert ziet tot zijn vreugde de internationale concurrentie voor Nederland ook groter worden.

"De traditionele schaatslanden doen weer mee. Landen als Noorwegen, Zuid-Korea en Japan melden zich. De Noren komen uit het niks. Die hebben een jaar in het olympisch trainingscentrum in Oslo gezeten, niet op het ijs in Hamar. Structuur is nodig voor de opbouw en om Nederland te verslaan", aldus Tuitert.

Wat blijft ons bij deze Olympische Spelen?

Nederlandse ploegen als Lotto-Jumbo (Kjeld Nuis, Sven Kramer, Carlijn Achtereekte) en Justlease.nl (Ireen Wüst en Antoinette de Jong) domineerden bij het binnenhalen van de medailles. En daar zit volgens Tuitert ook een gevaar.

Kwetsbaar

"De concurrentie wordt in Nederland bepaald door commerciële partijen. Dat ploegensysteem stuwt ons tot grote hoogte, maar er zit geen basisplan achter. Wüst moet, omdat de sponsor stopt, weer op zoek naar een geldschieter. Het Nederlands model is kwetsbaar", is de overtuiging van de analist.

Jac Orie en Sven Kramer

Wennemars weet dat straks de telefoon van kampioenenmaker en gouddelver Jac Orie bij Lotto-Jumbo roodgloeiend zal staan. "Alle rijders willen naar hem toe. Hij kan verschillende olympisch kampioenen afleveren. Wat gebeurt er met alle ploegen? Ook Gerard van Velde heeft nog geen contract voor volgend seizoen. Die heeft veel pech gehad. Ben benieuwd wat er met hem gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl