Burgemeester Raymond Vlecken geeft het startsein voor het dna-onderzoek
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester geeft startsein voor groot dna-onderzoek Nicky Verstappen

In Landgraaf is het grote verwantschapsonderzoek rond de moord op Nicky Verstappen begonnen. Burgemeester Raymond Vlecken liet voor de camera's van de pers zien hoe de komende drie weken 21.500 mannen hun dna afstaan.

Met een sponsje wordt wangslijm afgenomen en daarna opgeslagen in een dna-database. De burgemeester stond zijn dna overigens nog niet af, hij liet als proef zien hoe het werkt. Zondag is hij echt aan de beurt.

Groot dna-verwantschapsonderzoek Nicky Verstappen begonnen

De 11-jarige Nicky werd in 1998 gedood tijdens een zomerkamp. Zijn lichaam werd op de Brunssummerheide gevonden. De moord is nooit opgelost, maar er zijn wel mogelijke dna-sporen van de dader gevonden. Daarom zijn nu alle mannen binnen een straal van vijf kilometer van de vindplaats opgeroepen erfelijk materiaal af te staan.

Het is het grootste dna-politie-onderzoek ooit in Nederland. "Hoe meer mensen er deelnemen, hoe groter de kans op een match", zegt de burgemeester. Vandaag was de officiële perspresentatie, zaterdag begint het daadwerkelijke verwantschapsonderzoek. Deelname is vrijwillig.

Drie weken lang werken dagelijks honderd politiemedewerkers aan het onderzoek. In Brunssum zijn 400 mannen opgeroepen, in Heerlen 4100 en in Landgraaf 14.000. Zo'n 400 mannen worden in Heibloem verwacht, in Kerkrade 600 en uit overige dorpen nog eens 1200. Buiten Limburg kregen 800 mannen een oproep om dna af te staan. Deze groep mensen woonden destijds in de buurt van het zomerkamp.

Hoe werkt dna-verwantschapsonderzoek?

Gisteren kwamen na een speciale uitzending van Opsporing Verzocht vijftig nieuwe tips over de onopgeloste moord binnen. De uitzending was opgenomen in het gemeentehuis van Landgraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl