liveblog
NOS SportAangepast

Eerste olympische dag zonder medailles voor Nederland

liveblog gesloten

내일 보자!

We houden er mee op in Pyeongchang. Maar morgen is het weer een dag met veel sport. Wat krijgen we op zondag allemaal voor onze olympische kiezen?

02.15 uur: reuzenslalom mannen, eerste run

05.15 uur: freestyle skiën mannen, finale slopestyle

05.45 uur: reuzenslalom mannen, tweede run

07.15 uur: langlaufen, estafette mannen

12.00 uur: freestyle skiën mannen, finale aerials

12.00 uur: schaatsen, kwartfinales ploegenachtervolging mannen (met Nederland)

12.05 uur: bobsleeën, tweemansbob mannen, eerste run

12.15 uur: biatlon, massastart mannen

12.56 uur: schaatsen, 500 meter vrouwen (met Das, Ter Mors en Van Beek)

13.40 uur: bobsleeën, tweemansbob mannen, tweede run

Klaar voor de ploegenachtervolging

Morgen om 12.00 uur worden in de Gangneung Oval de kwartfinales van de ploegenachtervolging bij de mannen verreden. De Nederlandse ploeg - Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij) moet het opnemen tegen het Amerikaanse team. Volgens Kramer zijn de mannen er in ieder geval klaar voor.

Taufatofua gaat door

We zijn nog niet af van Pita Taufatofua, de flamboyante atleet uit Tonga. Na taekwondo op de Zomerspelen in Rio en langlaufen op de Winterspelen in Pyeongchang heeft hij nu zijn vizier gericht op de Spelen van 2022 in Tokio.

"Ik heb altijd een nieuwe uitdaging nodig. Nu wil ik me graag plaatsen voor de Spelen in Tokio, met weer een nieuwe sport", zei Taufatofua tegen de Duitse zender ARD. "Welke sport weet ik nog niet, maar het zal iets met water zijn. Maar waarschijnlijk geen torenspringen."

Pita Taufatofua bij de openingsceremonie in Pyeongchang

Samenvatting Russen-VS

De Verenigde Staten hebben in groep B niet kunnen verrassen tegen de Russische ijshockeyploeg. In een volgepakt stadion wonnen de Russen met 4-0.

Otter: misschien had Knegt een halve ronde langer moeten wachten

De reactie van bondscoach Jeroen Otter na de vijfde plaats van Jorien ter Mors op de 1.500 meter en de diskwalificatie van Sjinkie Knegt op de 1.000 meter.

Otter: misschien had Knegt een halve ronde langer moeten wachten

Russen verslaan VS

De 'olympische atleten uit Rusland' zijn uiteindelijk met 4-0 te sterk voor de Amerikaanse ijshockeyers.

Kijk nu op NPO 1 en de livestream naar het overzicht van het ijshockey in Pyeongchang van vandaag.

Het ging er soms niet al te vriendelijk aan toe bij het duel tussen de VS en 'Rusland'

Stoch doet het toch

Hij was de grote favoriet en hij staat er weer: de Pool Kamil Stoch wint net als in Sotsji olympisch goud op de grote schans.

De zilveren medaille is voor de Duitser Andreas Wellinger, het brons gaat naar de besnorde Noor Robert Johansson.

Kamil Stoch

'Russen' veel te sterk voor VS

In het ijshockeytoernooi is momenteel de klassieker aan de gang tussen de VS en Rusland. Hoewel, Rusland mogen we niet zeggen, het zijn de olympische atleten uit Rusland. Hoe dan ook: na twee periodes staan de 'Russen' op een 3-0 voorsprong. Later vanmiddag is het overzicht van het ijshockey te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Eerder op de dag verloren de Canadese ijshockeyers voor het eerst sinds de Spelen in Vancouver (2010) een olympisch duel. Tsjechië klopte de titelhouder na shoot-outs met 3-2.

Canada druipt af na verlies tegen Tsjechië

Anema reageert op matchfixingszaak: ik voel me niet schuldig

Schaatscoach Jillert Anema reageert voor het eerst op het verhaal van de Volkskrant, dat donderdag het bericht bracht dat NOC*NSF hem berispte na een poging tot matchfixing.

Anema wil nog niet inhoudelijk ingaan op de berisping die hij vier jaar geleden heeft gekregen van sportkoepel NOS*NSF.

Nu: schansspringen

Nu live op NPO 1 en op de livestream: de schansspringers zijn bezig aan de finaleronde op de grote schans.

Na de eerste sprong staat de Pool Kamil Stoch aan de leiding. De olympisch kampioen van Sotsji, leider in het wereldbekerklassement en winnaar van alle schansen bij de Vierschansentournee is uiteraard de grote favoriet.

Kijk live naar het schansspringen.

Kamil Stoch ging na de eerste sprong aan de leiding

Goud Yarnold, Bos achtste

Lizzy Yarnold prolongeert in Pyeongchang haar olympische titel op de skeleton. Ze noteert in de vierde run een nieuw baanrecord: 51,46. Het zilver is voor de Duitse Jacqueline Lölling, het brons voor de Britse Laura Deas.

Kimberley Bos eindigt - zoals we al dachten - op de achtste plaats. Een uitstekende prestatie van de debuterende Nederlandse.

Prima vierde run Bos!

Ook de vierde run van Kimberley Bos is, op een klein foutje na, om door een olympisch ringetje te halen. Ze noteert een tijd van 52,01. Dat is 0,02 langzamer dan de derde run.

Voorlopig staat Bos nu eerste, maar er komen natuurlijk nog zeven beter genoteerde concurrentes. Wel zeker is dat ze in de top-10 gaat eindigen.

Schulting: balen, ik had in de A-finale moeten staan

De shorttrackster mist de finale om de medailles en moet tevreden zijn met de B-finale en dat vindt ze niets. "De 1.000 meter is mijn beste afstand."

Schulting: balen, ik had in de a-finale moeten staan

Hattrick voor biatlete Kuzmina

Biatlete Anastasiya Kuzmina heeft voor de derde Olympische Winterspelen op rij een gouden medaille veroverd. Na twee keer goud op de 7,5 kilometer sprint won de Slowaakse nu de 12,5 kilometer massastart.

De 33-jarige Kuzmina, de zus van de geschorste Russische biatleet Anton Sjipoelin, was in Pyeongchang al goed voor twee keer zilver. Ditmaal was ze een klasse apart, al ging het nog bijna mis. Na negentien keer raak geschoten te hebben, miste ze, na lang wachten, de twintigste schijf.

Dat kostte Kuzmina een strafrondje, maar haar voorsprong bleek groot genoeg. De Wit-Russin Darja Domratsjeva pakte op 18,8 zilver en de Noorse Tiril Eckhoff op 27,7 brons.

Anastasiya Kuzmina

Straks: schansspringen

De schansspringers zijn nu bezig met de eerste ronde op de grote schans. Vanaf 14.30 uur is de finaleronde en die is live te zien op NPO 1 en de livestream.

Ter Mors: een van mijn beste racedagen als shorttrackster

De olympische kampioene op de 1.000 meter (langebaan) finisht in haar laatste individuele wedstrijd als shorttrackster als vijfde op de olympische 1.500 meter. "Het is goed zo."

Vierde run van de skeletonsters

Nu bezig: de vierde run van de skeletonsters. Kan Kimberley Bos zich nog verbeteren? Ze staat nu achtste.

Spektakel in finale 1.000 meter

De finale van de 1.000 meter bij de mannen leverde een ouderwets shorttrackspektakel op. Drie man gingen onderuit, onder wie de Zuid-Koreaanse publiekslievelingen Seo Yi-ra en Lim Hyo-jun. De Canadees Samuel Girard en de Amerikaan John-Henry Krueger gingen met zijn tweetjes op de finish af. De Canadees won goud.

Schrale troost voor de Zuid-Koreanen: Seo veroverde in ieder geval nog het brons.

Ter Mors redt het niet

Jorien ter Mors redt het niet in de olympische finale en eindigt als vijfde.

Het goud gaat naar de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, het zilver is voor Li Jinyu, de Canadese Kim Boutin pakt brons.

Schulting in B-finale

Suzanne Schulting kan geen rol van betekenis spelen in de B-finale van de 1.500 meter. Ze wordt derde, en in totaal dus tiende op deze afstand.

En dan nu: de olympische finale, met Jorien ter Mors in haar laatste optreden als individuele shorttrackster.

Kijk live naar het shorttrack.

Visser: niks gaat normaal, ik vergeet dit echt nooit meer

Esmee Visser dacht even haar gouden medaille op te kunnen halen op Medal Plaza, maar onderweg raakte haar chauffeur de weg kwijt.

Bos maakt indruk

Kimberley Bos blijft het uitstekend doen in het skeletontoernooi. In de derde run, waarin op volgorde van het klassement wordt gestart, noteert ze met 51.99 voorlopig de zesde tijd. Daarmee stijgt ze in het algemeen klassement - voorlopig - van de negende naar de achtste plaats.

Hoe het er uitziet als iedereen de derde run achter de rug heeft, is nog even afwachten.

Ter Mors naar finale, Schulting sneuvelt

Jorien ter Mors rijdt een indrukwekkende kwartfinale op de 1.500 meter. Ze wint, is Arianna Fontana te snel af en plaatst zich voor de olympische finale! De finale wordt om 13.09 uur verreden.

Voor Suzanne Schulting valt het doek. Ze wordt vierde.

Kijk live naar het shorttrack.

Ter Mors maakt indruk in halve finale, Schulting redt het niet

Nu: halve finales 1.500 meter (v)

Het is tijd voor de halve finales van de 1.500 meter bij de vrouwen. Suzanne Schulting en Jorien ter Mors zitten bij elkaar in de heat, met ook nog eens Arianna Fontana erbij.

Kijk live naar het shorttrack.

Knegt verrast door straf

Sjinkie Knegt is verrast over de straf die hij kreeg in de kwartfinales van de 1.000 meter. "Naar mijn idee was het een goede inhaalactie", aldus Knegt in een eerste reactie.

"Ik heb nu nog één kans op goud en dat is de 500 meter. Het is wel mijn grootste kans, want naar mijn mening is dat momenteel mijn beste afstand", klinkt het vol zelfvertrouwen.

Knegt gediskwalificeerd!

Een domper voor Sjinkie Knegt. Hij krijgt in de kwartfinales van de 1.000 meter, waarin hij als tweede over de finish ging, een penalty. Knegt week van zijn lijn af en gaf de Amerikaan John-Henry Krueger een beukje. De jury zag dat en vond het niet. Alle Nederlanders liggen er nu uit op de 1.000 meter.

Kijk desondanks nog steeds live naar het shorttrack. Om 12.13 uur beginnen de halve finales van de 1.500 meter bij de vrouwen, met Ter Mors en Schulting in dezelfde rit.

De Laat redt het niet

Helaas: Itzak de Laat redt het niet in de kwartfinales van de 1.000 meter. Hij eindigt in zijn serie als derde, waar de eerste twee zich plaatsen voor de halve finales.

Kijk live naar het shorttrack.

Visser krijgt haar gouden plak

Het feest voor Esmee Visser houdt niet op: ze krijgt haar gouden medaille uitgereikt op Medal Plaza en solliciteert meteen na een fles champagne van Usain Bolt.

Loting 500 meter: Das alleen

Anice Das bijt morgen in haar eentje het spits af op de olympische 500 meter. De Nederlandse treft in de openingsrit geen tegenstandster.

Ook Lotte van Beek (vervangster van Marrit Leenstra) en Jorien ter Mors zitten al vroeg in het schaatsprogramma. Van Beek rijdt in rit drie tegen de Roemeense Alexandra Ianculescu. Ter Mors, olympisch kampioene op de 1.000 meter, treft de Poolse Kaja Ziomek.

Anice Das

Zevende langlaufgoud Bjørgen

De Noorse langlaufsters hebben goud veroverd op de 4x5 kilometer estafette. Ingvild Ostberg, Astrid Jacobsen, Ragnhild Haga en Marit Bjørgen bleven Zweden (zilver) en de Russische vrouwen (brons) voor.

De 37-jarige Bjørgen is nu de eerste vrouw die bij de Winterspelen zeven keer goud heeft gewonnen. Alleen haar landgenoten Bjorn Daehli en Ole Einar Bjørndalen wonnen vaker goud: acht keer.

Na een zwak optreden van Jacobsen lag de Noorse ploeg halverwege vierde op 30 seconden van de Russinnen. Haga (goud op de 10 kilometer) repareerde de schade, waarna Bjørgen net voor Stina Nilsson (goud op sprint) wist te blijven.

Bjørgen schrijft historie met zevende goud

Straks: Knegt en De Laat

Met Jorien ter Mors en Suzanne Schulting in de halve finales van de 1.500 meter, kunnen we nu het vizier richten op de kwartfinales van de 1.000 meter. Met Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat.

De kwartfinales beginnen om 11.44 uur.

Sjinkie Knegt

Ook Schulting simpel door

Ook Suzanne Schulting kent geen problemen in de series van de 1.500 meter. De Nederlandse wint - bijna op haar dooie gemakje - de derde serie en voegt zich bij Jorien ter Mors in de halve finales.

Kijk live naar het shorttrack. De halve finales zijn om 12.13 uur.

Ter Mors naar halve finales

Jorien ter Mors plaatst zich overtuigend voor de halve finales van de 1.500 meter. Ze wordt in haar serie tweede, na de Italiaanse Arianna Fontana, op ruime afstand van de rest.

Tot ontzetting van de Zuid-Koreaanse toeschouwers valt het doek voor hun heldin Shim Suk-hee. De Zuid-Koreaanse komt ten val.

Kijk live naar het shorttrack. Suzanne Schulting komt in de derde serie in actie. De halve finales zijn om 12.13 uur.

Jorien ter Mors in actie op de 1.500 meter

Nu begonnen: voorbeschouwing shorttrack

De derde dag van het olympisch shorttracktoernooi begint om 11.00 uur. De voorbeschouwing is begonnen. Kijk live op NPO 1 en de livestream.

Suzanne Schulting

Freestyleskiester Höfflin wint goud op slopestyle

Het was afgelopen nacht een mooi podium op het onderdeel slopestyle bij het freestyleskiën voor vrouwen. Isabel Atkin veroverde brons en was daarmee pas de tweede Britse in de geschiedenis van de Winterspelen die een medaille won. Het goud was voor Sarah Höfflin, de 27-jarige Zwitserse die vorig seizoen ook al de beste was in de wereldbeker.

De nummer twee had echter het mooiste verhaal: Mathilde Gremaud.

Schulting: ik ga het allerbeste laten zien

Het olympische toernooi van Suzanne Schulting is nog niet om naar huis te schrijven, maar straks zijn er op de 1.500 meter weer nieuwe kansen.

Kijk naar een portret van shorttrackster Suzanne Schulting.

Schulting voor de Spelen: ik ga het allerbeste laten zien

'Federer is een held, dus dit is heel vet'

Op de dag dat hij in Rotterdam weer nummer 1 van de wereld werd, keek Roger Federer 's middags naar de olympische 5 kilometer van Esmee Visser. "Dat is echt wel heel vet", reageert Visser.

Start: estafette bij de vrouwen

Om 10.30 uur zijn de langlaufsters begonnen aan de estafette: per land komen vier deelnemers in actie, die ieder vijf kilometer moeten afleggen. Noorwegen is de grote favoriet.

De start van de estafette bij de vrouwen

Ter Mors: Otter is mijn held

Drie dagen na haar olympische titel op de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen keert Jorien ter Mors straks weer terug naar haar oude liefde, het shorttrack.

Eigenlijk had Ter Mors vorig jaar al afscheid genomen van het shorttrack, maar het zicht op een olympische medaille op de aflossing deed haar besluiten nog één winter bij de ploeg van bondscoach Jeroen Otter te blijven.

Hanyu prolongeert zijn olympische titel

Ook vannacht: kunstschaatser Yuzuru Hanyu verdedigde in Pyeongchang zijn olympische titel met succes. De Japanner is de eerste sinds 1952 die daarin slaagt. Toen wist de Amerikaan Dick Button in Oslo voor de tweede maal op rij goud te veroveren bij het kunstschaatsen.

Kunstschaatser Hanyu weer de beste bij de vrije kür

Knegt: ik doe eigenlijk niks

Sjinkie Knegt heeft al een zilveren medaille op zak van de 1.500 meter. Straks hoopt hij op de 1.000 meter zijn oogst te verdubbelen. Wat doet de shorttracker uit Bantega eigenlijk als hij niet op de schaatsen staat in Pyeongchang?

"Eigenlijk doe ik helemaal niks", zegt de Fries. "Een beetje surfen op internet, het is echt heel saai. De Olympische Spelen zijn allemaal hartstikke mooi, maar je moet ook goed niks kunnen doen."

Otter is (eventjes) boos

Jeroen Otter heeft zich twee uur voor de start van de derde olympische shorttrackdag op de Olympische Spelen boos gemaakt. De Nederlandse coach reageerde op Twitter met verbijstering toen hij na afloop van het kunstrijden, eerder op de dag, allerlei mensen op het ijs zag lopen.

"Twee uur voor de start zo'n tachtig mensen op het ijs. ISU: dit moet een grapje zijn. De Olympische Spelen 2018 zijn blijkbaar een evenement om van te genieten voor iedereen'', aldus Otter. Even later verwijderde de shorttrackcoach de tweet overigens weer.

Om 11.00 uur gaat het shorttracken van start.

Jeroen Otter (r) met Jorien ter Mors na haar langebaanzege op de 1.000 meter

Ledecka zonder make-up

Ook op de persconferentie na haar spectaculaire zege op de Super G overheerste het ongeloof. "Ik heb net met mijn moeder gesproken. We snappen er allemaal niets van. Ik vroeg haar nog of ik misschien een poortje had gemist", sprak Ledecka.

De Tsjechische hield tijdens de persconferentie vreemd genoeg haar skibril op, maar dat had een reden. "Ik had niet verwacht dat ik hier zou zitten op de persconferentie en ben dan ook niet goed voorbereid zoals de andere skiesters. Ik ben niet geschminkt en zou nu liever op mijn snowboard gaan staan dan interviews te moeten geven."

Sensatie op de Super G

De grootste verrassing van deze Spelen deed zich afgelopen nacht voor op de Super G. Snowboardster Ester Ledecka, die nooit verder was gekomen dan een negentiende plaats in een wereldbekerwedstrijd, kaapte het goud weg voor de neus van alle alpineskiesters.

Als er iemand geen rekening had gehouden met deze sensatie, was het de Tsjechische zelf wel. Na haar finish - leidster Anna Veith werd al gefeliciteerd met goud - staarde ze lange tijd vol ongeloof naar het scorebord.

Het programma

Wanneer zien we de Nederlanders vandaag tevoorschijn komen?

11.00 uur: shorttrack, series 1.500 meter vrouwen (Schulting, Ter Mors)

11.44 uur: shorttrack, kwartfinales 1.000 meter mannen (Knegt, De Laat)

12.20 uur: skeleton, derde run vrouwen (Bos)

Dag 8 van de Olympische Spelen

안녕하세요 여러분!

Hallo allemaal, daar zijn we weer voor de achtste dag van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Na een ronduit sensationele nacht gaan we ons opmaken voor een dag met veel shorttrack en Kimberley Bos in de skeleton.

Hallo allemaal vanuit Pyeongchang