De shorttrackdames trainen op de olympische baan
NOS SchaatsenAangepast

Ter Mors wil ook op shorttrackbaan medaille winnen

Drie dagen na haar olympische titel op de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen keert Jorien ter Mors zaterdag weer terug naar haar oude liefde, het shorttrack.

Eigenlijk had Ter Mors vorig jaar al afscheid genomen van het shorttrack, maar het zicht op een olympische medaille op de aflossing deed haar besluiten nog één winter bij de ploeg van bondscoach Jeroen Otter te blijven. Otter selecteerde Ter Mors ook voor de 1.500 meter, de afstand waarop ze zaterdag haar laatste kans wil grijpen om in het shorttrack individueel eremetaal te veroveren op de Spelen.

Dat ze na de Spelen afscheid neemt van haar oude liefde, is op dit moment niet belangrijk voor Ter Mors. "Ik ben gewoon keihard aan het trainen. Dat het de laatste keer is, houdt me totaal niet bezig."

Aan de eerste week van de Spelen zal Ter Mors een dubbel gevoel overgehouden hebben. De finale op de aflossing werd niet gehaald, Ter Mors sprak van "het zuurste moment in mijn carrière".

Minieme kans op medaille via B-finale

Ze komt hoogstwaarschijnlijk met de aflossingsploeg nog wel in actie in de B-finale, die dinsdag wordt verreden. Mocht Nederland die winnen en er zijn in de A-finale twee penalty's, kan de ploeg alsnog een medaille in de wacht slepen.

Ik dacht: pap kom, help me

De tegenvaller op de shorttrackbaan poetste ze woensdag weg door in een olympisch record het goud op de 1.000 meter op de langebaan te pakken, een geweldige prestatie na een door blessures geteisterde eerste seizoenshelft. "Deze week was een achtbaan van emoties, maar die gouden plak gaf wel een boost. Nu probeer ik terug te gaan naar mijn taken. Die 1.500 meter is het doel en de rest laat ik los."

'Ik rijd sneller dan ooit'

De rondetijden van Ter Mors tijdens haar gouden race waren indrukwekkend. Ook op de shorttrackbaan zijn de cijfers goed, zegt Ter Mors. "Ik rijd snellere rondjes dan ik ooit heb gedaan, maar dat zegt niks in het shorttrack. Het gaat om de tactische keuzes tijdens de race."

Ontegenzeggelijk heeft de inspanning op de 1.000 meter langebaan energie gekost, maar daarover maakt Ter Mors zich weinig zorgen. "Er gaat een paar procent af omdat je fysiek een hele inspanning hebt geleverd. Maar er komt ook een paar procent bij omdat ik een gouden medaille heb."

Net als Ter Mors begon het olympisch toernooi van Suzanne Schulting met een flinke teleurstelling. Naast het debacle op de relay ging ze ook nog eens onderuit in de series van de 500 meter.

Op de afsluitende training was te zien hoe beide shorttracksters een tijdje met elkaar praatten op het ijs. Schulting: "Jorien vroeg hoe het met me ging, ze dacht dat er iets mis was. Ik was de laatste dagen wat stiller namelijk."

Wat zei de ervaren Ter Mors tegen 'jonkie' Schulting? "Ik kreeg wat tips van haar. Ze zei dat ik niet met het resultaat bezig moest zijn en alleen lekker moest schaatsen. Ze zag dat ik goed aan het schaatsen was. Van haar woorden krijg ik wel energie."

Schulting en Ter Mors

De woorden van de meervoudig olympisch kampioene aan het adres van Schulting waren zeer welkom. "We zijn nu drie weken van huis en ik zit met hetzelfde team opgescheept. Niks ten nadele van die mensen, maar normaal sta ik te stuiteren op het ijs en ben ik thuis rustig. Dat heb ik nu niet."

'Bijna geen woord gezegd'

"Ik had de afgelopen dagen behoefte aan rust, die heb ik lekker gepakt. Ik loop nu wat minder te stuiteren en trek mezelf meer terug op mijn kamer. Normaal gesproken praat ik vrij veel, maar de afgelopen dagen heb je me bijna geen woord horen zeggen."

"Het was even fijn dat Jorien naar me toe kwam, ik weet nu dat ik alles tegen haar kan zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl