Aangepast

Roemeense regering zwakt anti-corruptie wetten af

Na Polen en Hongarije lijkt nu ook Roemenië te morrelen aan de onafhankelijkheid van de rechtsstaat. De Europese Commissie heeft in januari de Roemeense regering op de vingers getikt vanwege nieuwe omstreden wetsvoorstellen.

Het gaat onder andere om wetten die het moeilijker maken om corruptie en machtsmisbruik aan te pakken. Zo ligt er een wetsvoorstel om machtsmisbruik voortaan niet meer te bestraffen bij omkopen met een bedrag lager dan 45.000 euro.

De sociaal-democratische regeringspartij, onder leiding van Liviu Dragnea, probeert de voorstellen versneld door te voeren. En wie niet meewerkt wordt weggestuurd. Zo zijn er in zeven maanden tijd al twee premiers gesneuveld.

Stop de corruptie

Dragnea zelf kan geen premier worden omdat hij eerder is veroordeeld wegens verkiezingsfraude. Momenteel wordt hij door de anti-corruptiedienst DNA onderzocht wegens fraude met Europese subsidie. Het zou om een bedrag van ruim twintig miljoen euro gaan.

Maar Dragnea is niet de enige op de korrel op anti-corruptiedienst DNA. Tientallen parlementariërs zijn al wegens corruptie vervolgd en veroordeeld. Veel rijke en machtige Roemenen hebben er dus alle belang bij dat de opsporingsdienst gekortwiekt wordt.

Ongrondwettelijk

Dit soort plannen roept grootschalig verzet op: al maanden gaan duizenden en soms tienduizenden Roemenen regelmatig de straat op om te protesteren. Zelfs de president van het land, Klaus Johannis, liep mee. Hij is zelf partijloos.

Of de wetsvoorstellen het halen hangt nu ook af van het Constitutionele Hof. In een eerste advies werd al gezegd dat sommige hervormingen aangepast moeten worden omdat ze ongrondwettelijk zijn.

Roemenië zwakt anti-corruptie wetten af

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl