Embryo
NOS Nieuws

Eerste vruchtbare eicel gekweekt buiten het lichaam

Het is een doorbraak in vruchtbaarheidsonderzoek: wetenschappers hebben buiten de baarmoeder eicellen gekweekt die geschikt zijn voor bevruchting. De cellen, afkomstig van eierstokken, zijn opgekweekt in een laboratorium. Daar werd het proces nagebootst dat zich normaal afspeelt in de eierstok.

De methode gaat een stap verder dan ivf (in vitro fertilisatie) en heet ivm (in vitro maturation). "Als eicellen normaal blijken te zijn en kunnen uitgroeien tot embryo's zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen'', zei onderzoeksleider Evelyn Telfer van de universiteit van Edinburgh tegen de krant The Independent.

Ik wacht al tien jaar op een doorbraak als deze.

Annelies Bos, gynaecoloog op de afdeling voorplanting van het UMC Utrecht

"Dit is baanbrekend", zegt Annelies Bos. De gynaecoloog op de afdeling voorplanting van het UMC Utrecht wacht al tien jaar op "een doorbraak als deze". "Ik word hier blij van."

Bos, die niet betrokken is bij het onderzoek, behandelt veel meisjes en vrouwen met kanker. Deze groep kan enorm geholpen zijn door de ontdekking, als inderdaad blijkt dat de gekweekte eitjes ook echt gezonde embryo's en kinderen kunnen voortbrengen. Dat is volgens Bos nog even afwachten.

Ziek weefsel omzeilen

Vrouwen met kanker kunnen door behandeling voor de ziekte onvruchtbaar worden, legt Bos uit. De vruchtbaarheidsmethode die momenteel voorhanden is, levert risico's op voor ex-kankerpatiënten. Het gevaar bestaat dat er ziek eierstokweefsel wordt teruggeplaatst, waardoor de vrouw opnieuw kanker krijgt.

De nieuwe methode kan dit risico omzeilen. Als het groeien van de eicel buiten het lichaam plaatsvindt, wordt alleen het gezonde embryo geplaatst en blijft het zieke weefsel buiten het lichaam.

Pril stadium

Omdat het onderzoek nog in een pril stadium verkeert, wil Bos niet te veel vooruitlopen op een bredere toepassing. Maar mogelijk heeft de methode gevolgen voor de toepassing van ivf.

Ivf is een ingrijpende behandeling. Vrouwen moeten een flinke hormoonkuur en een punctie ondergaan. Door de nieuwe methode hoeft dit in de toekomst mogelijk niet meer. Bos: "Als echt blijkt dat we in een lab op grotere schaal rijpe eicellen kunnen maken en dit tot gezonde kinderen leidt, dan kan dat ivf voorgoed veranderen.".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl