Demonstrant komt op voor man die bij een anti-Zwarte Piet-actie "fuck de koning" riep
NOS NieuwsAangepast

Kamer buigt zich over de vraag: is majesteitsschennis nog van deze tijd?

Wie de koning beledigt, kan een celstraf krijgen van maximaal vijf jaar of een geldboete van 20.500 euro. Op het beledigen van een 'gewone burger' staat hooguit drie maanden of een boete van 4100 euro.

Is dat verschil nog van deze tijd?

D66-Kamerlid Verhoeven vindt van niet. Hij diende in 2016 een voorstel in om het beledigen van de koning uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

De Tweede Kamer praat er vanavond pas over, omdat het onderwerp tijdens de lange formatie van Rutte III op de lijst van politiek gevoelige onderwerpen stond. Over deze controversiële onderwerpen praat de Tweede Kamer niet zolang er nog geen nieuw kabinet is.

D66 vindt dat de vrijheid van meningsuiting in een moderne samenleving zwaarder moet wegen dan de bescherming van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia.

Wat Kamerlid Verhoeven betreft moet majesteitsschennis gelijkgesteld worden aan 'gewone belediging' en kan de koning net als ieder ander aangifte doen van smaad als hij zich gekwetst voelt.

Gaat het wetsvoorstel het halen?

Dat is niet duidelijk, Het voorstel om majesteitsschennis uit het Wetboek voor Strafrecht te halen, ligt politiek gevoelig. De meningen zijn erg verdeeld.

In de regeringscoalitie krijgt D66 in principe steun van de VVD. Die partij is met name de strafbaarheid van belediging van bevriende staatshoofden een doorn in het oog.

Maar de liberalen willen wel dat het voorstel van Verhoeven op één belangrijk punt wordt aangepast. Ze vinden dat de koning eenzelfde soort bescherming moet krijgen als bijvoorbeeld politieagenten en conducteurs. Het beledigen van dit soort publieke ambtsdragers wordt zwaarder bestraft dan 'gewone' smaad. Als die gewenste wijziging van de initiatiefwet het niet haalt, weet de VVD nog niet of zij voor zal stemmen.

De christelijke coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn faliekant tegen en dat geldt ook voor de derde christelijke partij in de Tweede Kamer, de SGP. Zij vinden dat een staatshoofd, dat zichzelf niet kan verdedigen tegen openbare beledigingen, speciale bescherming nodig heeft. Ze zien in het het voorstel bijna een oproep om de koning dan maar te beledigen.

In de oppositie zijn de SP, GroenLinks en de PvdA voor het voorstel. De PVV heeft nog geen besluit genomen. Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is de steun van de VVD of de PVV nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl