ANP
NOS Nieuws

'Fuck de koning'-roeper niet langer vervolgd

De man die in november op een demonstratie in Amsterdam "Fuck de koning" riep, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak te seponeren omdat de man zijn uitspraak heeft gedaan "binnen de context van het publiek debat".

De 26-jarige activist Abdul Kasim Al-Jaberi werd op 16 november opgepakt. Op een betoging tegen Zwarte Piet riep hij "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis". De politie vatte dat op als majesteitsschennis.

Toen bekend werd dat justitie de activist voor de rechter wilde brengen, ontstond veel ophef. Een dag later trok het OM de dagvaarding in om de zaak nader te onderzoeken.

Racisme

Al-Jaberi's advocaat heeft aan het OM en de media laten weten dat zijn cliënt met de kreet op de anti-Piet-betoging een verband wilde leggen tussen racisme, het Nederlandse slavernijverleden en het koningshuis. Vanwege deze publieke context heeft het OM nu vastgesteld dat de uitlating niet strafbaar was.

Het OM benadrukt dat Al-Jaberi zich bij zijn aanhouding in november beriep op zijn zwijgrecht en zich toen dus niet uitliet over de context van zijn uitroep. "Hij heeft zijn standpunten pas duidelijk gemaakt toen hij in de media kwam”, zegt een woordvoerder van het OM. "En naar aanleiding van de context die hij toen schetste, zijn wij nader onderzoek gaan doen en hebben we besloten de zaak te seponeren."

Dat onderzoek had achteraf bezien eerder moeten worden gedaan, geeft het OM toe, in ieder geval voordat werd besloten de zaak voor de rechter te brengen.

Geen fuck-vrijbrief

Het sepot betekent niet dat iedereen zomaar "Fuck de koning" mag gaan roepen. "Het ligt helemaal aan de context", zegt de OM-woordvoerder. "Op het moment dat de context anders is, dan is het mogelijk wel strafbaar."

'Fuck de koning!'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl