Watersnoodramp
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 1/2: herdenking Watersnoodramp en advies over gaswinning

Goedemorgen! In Zeeland wordt vandaag de Watersnoodramp van 1953 herdacht en het Staatstoezicht op de Mijnen maakt bekend hoeveel de gaswinning in Groningen terug moet.

Vandaag is het in de ochtend droog. De zon schijnt ook af en toe. In de loop van de dag trekken buien over het land, met kans op hagel, natte sneeuw en onweer. Het wordt 4 tot 6 graden en de westelijke wind is matig tot krachtig.

Even uitkijken als je zo de weg opgaat: het kan goed glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten of een winterse bui. De ANWB en de Verkeersinformatiedienst waarschuwen dat vooral weggebruikers in het noorden, oosten en zuiden van het land extra moeten opletten. Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Vanochtend om 10.00 uur maakt het Staatstoezicht op de Mijnen bekend met hoeveel de gaswinning in Groningen terug moet, omwille van de veiligheid van de Groningers.

• Om 16.00 uur wordt in De Nieuwe Kerk Amsterdam een gedenksteen onthuld ter ere van schrijfster Hella S. Haasse, door haar kleindochters Merel en Alissa. Morgen zou ze honderd jaar geworden zijn.

• In Ouwerkerk (Zeeland) wordt vandaag de Watersnoodramp van 1953 herdacht. Er wordt een minuut stilte gehouden voor de ruim 1800 slachtoffers en er worden kransen gelegd. Bekijk in deze reconstructie wat er die nacht precies gebeurde:

Wat heb je gemist?

Het Antoni van Leeuwenhoek doet aangifte tegen tabaksindustrie. Het Amsterdamse ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker, vraagt het OM om stappen te ondernemen. Het gaat om aangifte van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

Het uitgebrande gebouw in Sapporo

Ander nieuws uit de nacht

Elf doden bij brand in seniorenflat Japan: omwonenden sloegen kort na middernacht alarm nadat ze rook uit het gebouw hadden zien komen. De brandweer kon vijf bewoners redden.

1,6 miljard euro aan belastingvoordeel voor afbetaald huis verrekend: huizenbezitters die hun woning bijna of helemaal afbetaald hebben, kregen in 2016 bij elkaar voor 1,6 miljard euro aan belastingvrijstelling. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Nieuwe massagraven Rohingya gevonden: het Amerikaanse persbureau AP zegt bewijs te hebben gevonden voor zeker vijf massagraven van Rohingya in Myanmar. De massagraven zouden niet eerder zijn ontdekt en liggen rond het dorp Gu Dar Pyin.

Zuckerberg: mensen kijken minder lang op Facebook: bij de presentatie van de kwartaalcijfers zei oprichter Zuckerberg dat het dagelijks gebruik met 50 miljoen uur terug is gelopen.

En dan nog dit

Jan-Paul Rosenberg (51) heeft met zijn gedicht Laatste foto van de Vrede de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 gewonnen. Dat is bekendgemaakt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. De jury roemt typeerde het winnende gedicht als "een mooi apocalyptisch gedicht dat er niet voor schuwt om de lezer een ongemakkelijk gevoel te geven".

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl