Hogescholen en universiteiten ruziën met Rekenkamer over geld
Hogescholen en universiteiten leggen zich niet neer bij een conclusie van de Algemene Rekenkamer dat zij te weinig extra hebben geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering van hun onderwijs.
De Rekenkamer zegt dat de kans groot is dat zij niet aan de toegezegde 600 miljoen euro aan extra investeringen komen. De onderwijsinstellingen bestrijden dat.
Criteria veranderd
Voorzitter van de Vereniging Hogescholen De Graaf, ook D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zegt dat er zelfs meer is geïnvesteerd. Verder stelt hij de methode van de Rekenkamer ter discussie. Die heeft volgens hem tijdens het onderzoek de criteria veranderd.
Dat zegt ook de VSNU, de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, waar voormalig VVD-Tweede Kamerlid Duisenberg voorzitter is. "Je kunt je afvragen welke duidelijkheid dit rapport verschaft", zegt een woordvoerder.
Beide organisaties stellen zich op het standpunt dat er 860 miljoen euro is geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Dat de Rekenkamer het onduidelijk vindt of daar inderdaad 600 miljoen extra in zit, ligt aan onduidelijke definities, zeggen ze.
De Rekenkamer zegt dat dat voor 280 miljoen vaststaat, voor 250 miljoen niet zo is en voor 330 miljoen onduidelijk is.
Studententevredenheid
Over de kwaliteit van het onderwijs zegt het rapport van de Rekenkamer niets, die is niet onderzocht. "We hebben geïnvesteerd in meer docenten, meer begeleiding van studenten en in onderwijsfaciliteiten die allemaal rechtstreeks ten goede komen aan de studenten", zeggen de hogescholen.
De VSNU zegt: "De studententevredenheid is hoog, op internationale ranglijsten hebben we een hoge positie." De partijen hebben afgesproken duidelijkere afspraken te maken over hoe investeringen in de administratie komen te staan.