"Mijn familie woont al sinds 1972 in deze straat. Daarmee zijn we de oudste familie hier", zegt Ugur Çete, gemeenteraadslid van partij Lijst Çete in Almelo. Hij is van Turkse komaf, maar geboren en getogen in Almelo.
Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen. Ze hebben hun eigen winkels, restaurants, kapsalons en verenigingen.
Çete beaamt dat Turken graag samenklitten. "Het is een cultuur waarin men elkaar veel opzoekt. Maar is het een belemmering voor de samenleving als je met je afkomstgenoten omgaat?" Hij denkt dat het niks met integratie te maken heeft. "Ik spreek Nederlands, ik heb de Nederlandse identiteit. Ik ben Almeloër. Wat moet ik nog meer doen?"
'Die moskee vonden ze prachtig'
In de jaren zestig kwamen de eerste Turkse migranten naar Almelo, om te werken in de textielindustrie. De nu 80-jarige Turker Atabek was zelfs de allereerste in Almelo. Hij was erbij toen hier de eerste Nederlandse moskee met een minaret werd geopend.
Daar werd niet tegen geprotesteerd door de Almeloërs. Integendeel. "Ze vonden het prachtig dat er zo'n mooi gebouw kwam, en ook nog voor het eerst in Nederland. Mensen waren heel geïnteresseerd: ze kwamen meteen op bezoek tijdens de opening."
We zeggen altijd: Turkije is ons vader- én ons moederland.
De tijden zijn veranderd: er is twijfel aan de loyaliteit van de Turkse gemeenschap. Moskeeën, zoals in Almelo, worden gezien als een verlengstuk van de Turkse regering. Ayhan Tonça, van de Turkse moskee-organisatie Diyanet, is het hier niet mee eens: "Dit is een moskee die als moskee dient. Hier vindt niets politieks plaats."
Volgens Tonça is de Turkse gemeenschap juist heel loyaal aan Nederland. "Maar we zijn ook loyaal aan Turkije. We zeggen altijd: het is ons vader- én ons moederland. Maar we leven hier in Nederland. Dat betekent ook dat het ons land is."
Ondertussen heeft de Armeense gemeenschap in Almelo wel kritiek op hoe de Turkse Nederlanders zich opstellen. "Zij zitten vooral samen in theehuizen te praten over de Turkse politiek", zegt gemeenteraadslid Robin Gelici (CDA).
Volgens hem kan je hun integratie niet vergelijken met die van de Armeniërs. "Het verschil is dat ze nationalistischer zijn. Ze zien niet Rutte, maar Erdogan als hun premier."
De buren zijn PVV-stemmers
Volgens gemeenteraadslid Ugur Çete zijn er geen problemen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Almelo, ook al kreeg de PVV daar bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen de meeste stemmen. Ook de overburen van Çete brachten hun stem uit op die partij.
Hij rekent ze dat zeker niet aan. "Iedereen is vrij in zijn eigen keuze, ook als het over politiek gaat. Dat mijn buren PVV stemmen, betekent bovendien niet dat zij mij de volgende dag scheef aankijken."
Dat beaamt ook zijn buurvrouw. "Natuurlijk niet. Daar heeft het ook helemaal niks mee te maken. Ze moeten gewoon de grenzen dicht doen, daar gaat het om."