2003: talenten Van Persie en Van der Vaart over Klassieker
Met de terugkeer van Robin van Persie bij Feyenoord gaan oude tijden herleven. Met de Klassieker voor de deur nemen we een duik in het rijke NOS-archief: een vooruitblik op Ajax-Feyenoord met de jonge talenten Rafael van der Vaart en Van Persie.
Het is eind november 2003 als verslaggever Joep Schreuder een dubbele afspraak heeft staan. In Amsterdam met de dan 20-jarige Van der Vaart. In Rotterdam wacht de even oude Van Persie.
Grootste talent van Europa
Op dat moment worden beide creatieve spelers gezien als dé toekomst van het Nederlandse voetbal. Van der Vaart is het seizoen ervoor zelfs uitgeroepen tot Golden Boy, de prijs voor het grootste talent op de Europese velden. Ondanks zijn jonge leeftijd draagt hij al de aanvoerdersband bij Ajax en is hij international.
De ontwikkeling van Van Persie stagneert op dat moment. Iedereen ziet zijn talent, maar hij is soms een lastige jongen en kan er maar niet mee leven dat hij door trainer Bert van Marwijk niet achter de spitsen, maar als linksbuiten wordt opgesteld.
De gesprekken gaan over hun karakters, de druk die bij de hoge verwachtingen komt kijken, de aandacht en leiderschap. Met de kennis van nu springen een aantal uitspraken van de jonge honden van weleer eruit.
Zo valt het talent van Van der Vaart Van Persie al op in de nationale jeugdselecties. "Absoluut. Al had je toen ook Jhon van Beukering en Nicky Hofs, spelers die minstens zo goed waren als Rafael."
Van der Vaart stelt dat het karakter van Van Persie hem weleens in de weg kan zitten. "Hij kan zeker een leuke jongen zijn, maar iedereen kent hem: het is wel een mannetje..."
Oranje
Een week voor de interviewafspraak loodste generatiegenoot Wesley Sneijder het Nederlands elftal met de openingstreffer en drie assists tegen Schotland naar het EK van 2004 in Portugal.
Van Persie: "Het maakt me trots als ik Sneijder zo zie schitteren. Dan zie je dat hij het verschil maakt voor Oranje. Ik ben ervan overtuigd dat ik op termijn ook dat niveau kan bereiken."
Tot slot gaat het ook over natuurlijk leiderschap. Van der Vaart mag dan al de aanvoerder van Ajax zijn, het is een redelijk ingetogen jongen, weet zijn collega-voetballer bij Feyenoord.
"Hij is van nature geen leider. Maar als je iedere week de sterren van de hemel speelt op het veld, dan word je dat vanzelf. Ik heb het ook in me, maar meer op termijn."
Schreuder: twee zelfbewuste tieners
NOS-verslaggever Joep Schreuder kijkt vijftien jaar later terug op zijn reportage over de supertalenten van Ajax en Feyenoord. "Het is erg grappig om twee van de vier grote Nederlandse voetballers zo uitgebreid en openhartig te horen praten."
"Toen hadden de clubs nog geen eigen televisiekanaal, waren er geen reclameborden achter het gezicht en was er ruimte voor enige diepgang", constateert Schreuder. "Spelers waarderen dat."
"Eigenlijk zie je twee vrij zelfbewuste voetballers van begin twintig die weten wat topvoetbal inhoudt. Het is ook mooi te zien en te horen hoe aardig men over elkaar praat, ondanks de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord."
"Bij Robin zie je het gif in de ogen. Hij spreekt over leiderschap op den duur en alle kansen die hij nog zal grijpen. Dat heeft-ie gedaan. Rafael relativeert wat meer. Hij was ook wat verder in 2003", aldus Schreuder.
Een aantal dagen na de interviews verslaat Ajax de aartsrivaal met 2-0 door twee doelpunten van Rafael van der Vaart. Vooral zijn eerste goal, de magistrale hakbal, zal tot in lengte van dagen te boek staan als een van de mooiste doelpunten in een Klassieker ooit.