Een jongen brengt een bos rozen naar zijn geliefde
NOS NieuwsAangepast

Online daten: wat als er na de volgende swipe een leukere match is?

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Was het die ene tante die tijdens de feestdagen vroeg waarom je nog steeds geen partner had of heeft het eenzame wintergevoel de doorslag gegeven? Feit is dat deze dagen massaal gebruik wordt gemaakt van datingapps en -websites. Het is nu de drukste periode in de online datingwereld, blijkt uit onderzoek van meerdere dateplatforms.

Het hoogseizoen voor online daten begint op 27 december, heeft een piek op 7 januari en loopt door tot midden februari. Bij sommige datingwebsites is er dan zelfs een verviervoudiging van inschrijvingen. "De confrontatie van het single bestaan tijdens de feestdagen en het alleen op de bank zitten na al die sociale verplichtingen, dat zijn toch wel de belangrijkste redenen voor de drukte", laat datingwebsite Pepper weten.

Volgens datingapp Happn is een frisse start de reden voor de drukke tijd. "Er zijn nieuwe mogelijkheden. Voor veel mensen is het een van de goede voornemens om een nieuwe liefde te ontmoeten."

Daten anno 2018

Online daten is voor sommigen de normaalste zaak van de wereld en voor anderen een mysterie. Wat houdt het anno 2018 eigenlijk in?

Datingwebsites als Lexa, Relatieplanet en Pepper, en datingapps als Tinder, Happn en Grindr horen tegenwoordig bij de zoektocht naar een nieuwe partner. Eén op de drie vrijgezellen doet aan online dating en 14 procent van alle Nederlandse stellen kent elkaar via internet, blijkt uit cijfers van het CBS. "Online daten is niet meer weg te denken uit de paringsdans van de moderne mens", zegt Marcelino Lopez, schrijver van het boek Liefde in Tijden van Facebook.

Nieuwe daten

Het 'nieuwe daten' heeft ook nieuwe gevolgen. "Vroeger was er minder keuze. Je koos een leeftijdsgenoot uit je dorp of stad en als je elkaar wel leuk vond, ging je trouwen. Het was heel simpel", zegt datingexpert Tosca Sel. "Daten zoals nu zat er niet in, je had immers maar een hand vol opties. En als je die gebruikt had, werd het lastig. Nu heb je 200.000 opties onder een knop. Dan kan je iemand heel leuk vinden, maar toch dumpen omdat je zijn sokken lelijk vindt. Er zijn toch nog 199.999 andere mensen met wie je kan daten."

Voor je het weet heb je iets weggegooid wat je ouders de liefde van hun leven zouden noemen.

Tosca Sel, datingexpert

Deze manier van daten brengt keuzestress met zich mee, gaat Sel verder. "Er is zoveel keuze, daarom wordt het moeilijk om je vast te leggen. Na drie maanden afwezigheid gaat Tinder je weer berichten sturen: 'zoveel mensen hebben je geliket', 'we missen je', etcetera. En dan zit je een keer op de wc en ga je toch eens kijken en merk je dat anderen ook leuk zijn. Voor je het weet heb je iets weggegooid wat je ouders de liefde van hun leven zouden noemen."

Auteur (en psycholoog) Lopez haalt de resultaten van onderzoeken erbij. "Geef een mensenbrein veel concurrerende opties en het verlamt. Het kan de gevolgen van alle keuzes niet overzien en vindt daardoor geen van de keuzes bevredigend", legt hij uit. "Het brein blijft eindeloos in cirkeltjes ronddraaien. Meer dan vijf, zes opties maakt niet gelukkiger."

Groener gras

Veel jonge vrijgezellen herkennen zich in de keuzestress. "Mensen zijn veel kritischer. Het gras is altijd groener aan de overkant", zegt de 31-jarige Jessica uit Amsterdam. Ook de 28-jarige Mehrnaz uit Amersfoort herkent het beeld. "Mensen zijn oppervlakkiger geworden en zijn angstig dat je een betere laat gaan als je voor iemand kiest." Daarom duurt dat hele datingproces ook veel langer dan vroeger, zegt ze. "Niemand wil het een naam geven en iedereen wil rustig aan doen."

Nu zal er nog steeds veel gesekst worden via de apps, maar er krijgen ook steeds meer mensen verkering.

Tosca Sel

Volgens Tim past de manier van daten in dit tijdperk. "Internet heeft ervoor gezorgd dat we de leukste vakanties, de lekkerste restaurants en de beste producten gemakkelijk kunnen vergelijken en kopen. Soms ben ik bang dat ik daten ook op deze manier benader. Wat als er na de volgende swipe een leukere match is?"

De datingapps Tinder en Happn hebben in Nederland alleen al 2,2 miljoen gebruikers. Deze apps stonden in het begin bekend om hun kortstondige contacten. "Vroeger werden deze apps veel voor seks gebruikt", zegt Tosca Sel. "Het werkt heel snel. Nu zal er nog steeds veel gesekst worden via de apps, maar er krijgen ook steeds meer mensen verkering. Ik hoor vaker succesverhalen om mij heen."

Screenshot van Tinder-gesprek

Maar toch is daten zonder gelijk van een relatie te spreken populair. Er ligt geen taboe meer op het scharrelen, vertellen meerdere vrijgezellen. "Een vriendin van me heeft maanden weggegooid aan zo'n Amsterdamse hipster van in de 30 die hun relatie geen relatie wilde noemen, alleen wilde scharrelen. Maar ondertussen wel al helemaal als stelletje leven... heel stom", vertelt de 27-jarige Felicia.

Tekenend voor deze hype zijn de verschillende benamingen voor relatie-stadia bij jongere mensen, vooral studenten. Zo bestaat er de 'twarrel' (twijfelachtige scharrel), 'kwarrel' (kwaliteitsscharrel) en 'prela' (het stadium net voor de relatie). Dit allemaal om te kijken of een relatie met deze persoon echt wel de beste keuze is.

Ik heb qua relatie een tijd lang met mijn huidige vriend van alles geprobeerd.

Laurie

Op deze manier daten was echt een uitkomst, vertelt de 35-jarige Jules. "Na een lange relatie was het fijn om een tijdje kortstondigere contacten te hebben buiten mijn vertrouwde kringen." Kortstondige contacten waren niet alleen voor seks, gaat hij verder. "Dat is in mijn ogen een vooroordeel van online daten. Ja, je gaat sneller met iemand naar bed, maar als je daarna geen contact meer houdt terwijl die verwachting er wel is, ben je een lul. Net als in het echte leven."

Ook Laurie heeft lang geworsteld met haar relatiestatus. "Ik heb een tijd lang met mijn huidige vriend van alles geprobeerd: casual seks maar vrienden. Dat werkte niet. Een open relatie omdat we allebei veel reisden. Werkte ook niet. Dan toch maar niets, want we zijn zo jong en waarom zouden we ons binden. Ook dat werkte niet. En toen toch maar wel een relatie. Dus ik denk dat we wel meer open staan voor andere vormen van relaties, maar dat we uiteindelijk dezelfde dingen nodig hebben als onze ouders."

Grindr, een datingapp voor mannen, maakt het daten juist makkelijker, zegt Su. "Een wereld zonder Grindr was vissen in een vijver zonder aas, met Grindr springen de vissen uit de vijver zo in je emmer."

Screenshot van Tinder-gesprek

Een verwarrende wereld, zegt de 27-jarige Anouk die al tien jaar een relatie heeft en dus uit een 'andere dategeneratie' komt. "Er is geen mysterie meer, mensen willen elkaar niet meer ontdekken. Het is gelijk: bam, erop."

Er is inderdaad een nieuwe realiteit, zegt datingexpert Sel. "Het is comfortabel. Het is net zo normaal om iemand online te ontmoeten als in een supermarkt, kroeg of zelfs een bushokje."

Match via kunstmatige intelligentie?

En die realiteit gaat zich nog verder ontwikkelen, zegt Lopez. "Ik denk dat kunstmatige intelligentie nog een hoge vlucht gaat nemen. Ook met het zoeken naar partners die bij je passen. Een diepe gevoelsklik lijkt me lastig te voorspellen, maar ik denk dat je uiteindelijk wel kunt voorspellen welke mensen goede matchende eigenschappen hebben."

Tot die tijd richten we ons maar gewoon op het 'normale' online daten. Want Valentijnsdag staat alweer bijna voor de deur. "En dat is ook een goede reden om nu naar een date te zoeken", aldus Pepper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl