'Het gaat om de wielersport, niet om het schoonste jongetje van de klas'
Het schoonste jongetje van de klas. Roomser dan de paus. Het zijn uitdrukkingen die rondgaan in het wielerpeloton na de verrassende aankondiging van de samenwerking die Team Sunweb aanging met de Nederlandse Dopingautoriteit.
Donderdag presenteerden algemeen manager Iwan Spekenbrink en dopingjager Herman Ram de plannen van de Duitse formatie van onder anderen Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Michael Matthews. De Nederlandse Dopingautoriteit zal de extra controles van de renners van Sunweb internationaal gaan coördineren en wordt daartoe in staat gesteld door een financiële bijdrage van de hoofdsponsor van de wielerploeg.
Dat leidde tot gefronste wenkbrauwen bij wielervolgers. Danny Nelissen maakte zich zorgen over de onafhankelijkheid van de dopingautoriteiten. "De maffia gaat de politie toch ook niet betalen?", stelde hij scherp.
Beweegt Sunweb zich op een hellend vlak? Loopt Spekenbrink op de feiten vooruit? Of zien we binnenkort meer ploegen die een samenwerking aangaan met de nationale dopingautoriteiten?
De NOS peilde de stemming bij Lotto-Jumbo, Roompot Nederlandse Loterij en het Belgische QuickStep.
Lotto-Jumbo: plan-Sunweb kan internationale ontwikkeling terugwerpen
"Het idee van Sunweb is goed", stelt een woordvoerder van de Nederlandse formatie Lotto-Jumbo. "Wij staan voor schone sport en denken dat de wielersport meer baat heeft bij het investeren in internationale samenwerking".
"De wielersport heeft inmiddels een van de beste systemen van preventie en controle in de sport, zegt het WADA (internationale dopingautoriteit, red.). Wij hebben namens de AIGCP bij de internationale antidoping-stichting (CADF) een plan neergelegd om met alle ploegen een internationale samenwerking aan te gaan om het systeem nog beter te maken. Dat plan ligt er al."
"Sunweb loopt nu nationaal vooruit op deze internationale ontwikkeling. Dat kan het plan met de AIGCP en de CADF terugwerpen. Het gaat in onze ogen om het schoon houden van de gehele wielersport, niet om het schoonste jongetje van de klas pretenderen te zijn."
Roompot: we steken er al een hele hoop geld in
Jean-Paul van Poppel, ploegleider bij het procontinentale Roompot Nederlandse Loterij, juicht het initiatief van Spekenbrink toe. "Alles wat kan verbeteren, moeten we toejuichen. Iemand moet ermee beginnen. En dat is goed, want onze sport heeft al te veel geleden."
Toch zal Roompot niet snel in de voetsporen treden van Sunweb. Extra dopingcontroles zijn namelijk kostbaar. "We hebben er nog niet intern over gesproken. Als het om heel veel geld gaat, dan moeten wij waarschijnlijk passen."
Voor een bescheiden ploeg als Roompot is de verplichte jaarlijkse bijdrage aan de UCI voor antidopingmaatregelen een flinke aderlating. Elk jaar moet de ploeg 80.000 euro overmaken naar Zwitserland.
Van Poppel: "Wij steken er al een hele hoop geld in. Eigenlijk absurd veel. Als we er nog meer in moeten steken, dan is dat uiteindelijk misschien niet meer op te brengen. Uiteindelijk moet de UCI een betere lijn trekken, dan hoeven deze initiatieven niet te gebeuren."
Quickstep: wij zijn niet roomser dan de paus
Dat vermoeden wordt bevestigd door Patrick Lefevere, teambaas bij de Belgische QuickStep-formatie. "Wij betalen al veel geld voor het biologisch paspoort (van de UCI) en daar geloven wij in", stelt de uitgesproken Vlaming, die al bijna drie decennia aan het hoofd staat van een van de succesvolste ploegen in het peloton. "Verder moet iedere ploeg zelf weten wat zij doen".
Bij zijn ploeg legt Lefevere veel verantwoordelijkheid bij de renners. "Wij hopen dat niemand van onze jongens zo dom zou zijn om zich te vergrijpen aan verboden middelen. Dan duperen ze 75 families die bij QuickStep werken, omdat sponsoren dan de stekker eruit trekken. Onze renners hebben een grote verantwoordelijkheid."
Een programma zoals bij Team Sunweb ziet hij dan ook niet zitten. "Wij zijn niet roomser dan de paus en zouden dit dan ook niet doen. Waarom niet? Omdat er maar één paus is."