Nelissen: de maffia gaat de politie toch ook niet betalen?

Aangepast
Tom Dumoulin tijdens de teampresentatie van Sunweb ANP

"De maffia gaat de politie toch ook niet betalen voor verkeerscontroles?" Was getekend Danny Nelissen, die duidelijk is over de samenwerking tussen de Nederlandse Dopingautoriteit en wielerploeg Sunweb. De NOS-analyticus snapt niets van de opzet.

Eerder vandaag werd bekend dat Sunweb, de ploeg van onder anderen Tom Dumoulin, gaat investeren in een extra antidopingprogramma, dat wordt opgezet door de Nederlandse Dopingautoriteit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kan Sunweb wel samenwerken met de Dopingautoriteit?

Nelissen snapt niets van de opzet. "Het is een heel vreemde constructie. Blijkbaar vindt Iwan Spekenbrink het nodig zijn renners nog beter te beschermen", aldus de NOS-analyticus.

"Maar de onafhankelijkheid raak je zo een beetje kwijt. Want wat als de Nederlandse Dopingautoriteit straks iets moet uitvoeren bij Sunweb? Of het dan met de mantel der liefde wordt bedekt? Nee, zo zit Herman Ram niet in elkaar. Maar als NOS gaan wij toch ook niet met het logo op het shirt van Sunweb staan? Juist om de onafhankelijkheid te garanderen."

'Het commerciƫle geld'

De Dopingautoriteit gaf aan 'het commerciƫle geld' nodig te hebben. "Dat vind ik geen argument", oordeelt Nelissen. "Het zou heel slecht zijn als ze geen geld hebben. Als je echt onafhankelijkheid wil hebben, dan moet je uit algemene middelen geld laten komen. Dan moet de regering het doen."

Nelissen verwacht niet dat de actie van Sunweb navolging krijgt. "Ploegen zullen erover nadenken, maar van mening zijn dat deze stap wat overtrokken is."

Wij als NOS gaan toch ook niet met het logo op het shirt van Sunweb staan? Juist om de onafhankelijkheid te garanderen.

Danny Nelissen

Initiatief

Jan Vorstenbosch, gespecialiseerd in ethische waarden in de sport, is iets minder uitgesproken, maar steunt het initiatief niet. "Ik ben er niet zo cynisch over", aldus Vorstenbosch. "Ram is een integer figuur. Wat ik me afvraag is: welke informatie gaat er terug naar Sunweb?"

Dat wielerploegen de Dopingautoriteit financieel bijstaan, daar is Vorstenbosch niet per definitie op tegen, maar wel de manier waarop het nu gebeurt. "Dit is gewoon tussen twee partijen en dat vind ik niet ideaal", aldus Vorstenbosch. "Je moet die belangenverstrengeling niet willen."

STER Reclame