Richard Korver met de moeder van Mitch Henriquez
NOS NieuwsAangepast

Gemengde gevoelens bij nabestaanden Henriquez

De familie van Mitch Henriquez is blij met het oordeel van de rechtbank dat de agenten die Henriquez arresteerden, schuldig zijn aan mishandeling met de dood tot gevolg. Maar de nabestaanden hadden liever gewild dat de agenten de cel in moesten.

Volgens de advocaat van de familie, Richard Korver, is de familie ook blij dat de rechtbank niet is meegegaan in "de cascade van medici" die het OM en de verdediging naar voren brachten en die verklaarden dat Henriquez zou zijn overleden aan een acuut stresssyndroom. "Wat de familie betreft is het klip en klaar dat het geweld heeft bijgedragen aan het overlijden." En dat is nu volgens Korver ook door de rechter vastgesteld.

Henriquez' neef Alex Dijkhoff had zich voorbereid op "het ergste", zegt hij. "Door deze uitspraak ben ik een beetje opgelucht. Maar toch ben ik niet helemaal tevreden. Ik vind dat ze ook even hadden moeten zitten om een duidelijk signaal te geven aan andere agenten in de toekomst, zodat ze goed letten op hoe ze met arrestanten omgaan."

Familie Henriquez: straf agenten te laag

Ook de verdediging is teleurgesteld, laten de advocaten van de agenten weten. Ze gaan het vonnis nader bestuderen en overwegen in hoger beroep te gaan.

Volgens politiechef Paul van Musscher van de eenheid Den Haag is met deze uitspraak duidelijkheid gekomen in een "voor zowel de nabestaanden als de agenten zeer ingrijpende en heftige periode". "Ik heb het al eerder gezegd: geen enkele agent gaat 's morgens van huis met het idee dat een aanhouding een fatale afloop gaat hebben. Niemand heeft dit zo gewild."

Veel vragen

Wel roept het vonnis volgens Van Musscher veel vragen op bij politie-agenten. Over hoe ze om moeten gaan met een zich heftig verzettende verdachte en of ze nu ook verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun collega.

"Ik zou zelf zeggen, en de rechter zei dat vandaag ook, dat de nekklem een goede techniek is om iemand onder controle te brengen, maar niet om iemand onder controle te houden", zei Van Musscher in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

De 72 seconden die de nekklem bij Mitch Henriquez werd toegepast, waren volgens Van Musscher veel te lang. "Ik zou daar als agent van wegblijven. Uit de uitspraak blijkt ook dat het toepassen van een nekklem niet verboden is en ik ga hem dus ook niet zomaar verbieden. Maar je moet heel goed nadenken over hoe je deze techniek inzet."

Een voorwaardelijke gevangenisstraf is op zichzelf geen reden voor ontslag.

Paul van Musscher, politie Den Haag

De zaak roept bij agenten ook vragen op over het medeplegen. "Meneer 2 wordt nu schuldig bevonden aan mishandeling met de dood tot gevolg en de nekklem, die is ingezet door meneer 1. Wat betekent dit nu in de toekomst voor het politie-optreden?"

Volgens Van Musscher moet daar de komende tijd in trainingen over aanhoudingen in groepsverband meer aandacht aan besteed worden. "Politiemensen moeten tijdens een moeilijke aanhouding dus zowel op zichzelf en hun eigen veiligheid letten, als op hun collega. En dat toont de moeilijkheid van het politiewerk nog maar eens aan."

De uitspraak van vandaag heeft overigens geen arbeidsrechtelijke gevolgen voor de betrokken agenten. "Een voorwaardelijke gevangenisstraf is op zichzelf geen reden voor ontslag", zegt Van Musscher. De agenten mogen dus gewoon bij de politie blijven werken. Hij zegt dat zal worden gezocht naar een geschikte plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl