Grondeigenaren hoeven opruimen drugsafval niet te betalen
Eigenaren van grond waarop drugsafval is gedumpt, hoeven de kosten voor het opruimen niet te betalen als ze onschuldig zijn. Dat valt af te leiden uit een vonnis van de rechtbank Den Bosch.
Drie eigenaren van een weiland in Nuenen waren naar de rechter gestapt omdat de gemeente 26.000 euro van hen eiste voor het opruimen van hun terrein.
Daar werd september vorig jaar een brandend bestelbusje met drugsafval gevonden. Een jaar eerder waren in hetzelfde weiland 45 kleine jerrycans en een grote tank met drugsafval gedumpt en ook in brand gestoken. De daders werden niet gevonden, schrijft Omroep Brabant.
Nuenen liet het drugsafval in beide gevallen onmiddellijk verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf, zonder de eigenaren daarvan op de hoogte te brengen.
Ongezond of onveilig
De rechtbank oordeelde dat de eigenaren wel de Woningwet hebben overtreden, omdat daarin staat dat op een terrein geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid mag ontstaan. Maar hij acht het niet redelijk dat onschuldige eigenaren van het weiland de rekening moeten betalen. Bovendien werd het drugsafval opgeruimd in het algemeen belang.
De vraag wie opdraait voor de kosten van het opruimen, leeft in Brabant. Naar de uitspraak werd daarom reikhalzend uitgekeken. Er bestaan tot dusver geen uitspraken over de kosten van drugsdumpingen op particulier terrein, schrijft Omroep Brabant.
Terugpakken
Eind november diende de politie Oost-Brabant in een grote drugszaak een vordering in om de kosten voor het opruimen van drugsafval op vijf criminelen te verhalen. De politie wil 60.000 euro terugzien van vijf van hen, schrijft Omroep Brabant.
Eerder vandaag werd bekend dat gemeenten en grondbezitters dit jaar voor bijna acht ton subsidie hebben aangevraagd om drugsafval op hun terrein op te ruimen. Daarvoor was 385.000 euro bestemd voor Brabant.