Europese Commissie onderzoekt Nederlandse belastingafspraken met Ikea
De Europese Commissie begint een onderzoek naar de belastingafspraken die Nederland heeft gemaakt met Ikea. In een verklaring staat dat de Commissie "zich zorgen maakt" dat de Zweedse meubelgigant te weinig belasting heeft betaald waardoor het bedrijf een oneerlijk concurrentievoordeel heeft genoten.
In een reactie zegt het kabinet dat het de Tweede Kamer vertrouwelijk wil bijpraten als het onderzoek begint.
De Europese Commissie noemt geen exacte bedragen, maar het loopt volgens correspondent Arjan Noorlander al gauw op tot honderden miljoenen euro's.
Ikea regelde de vermoede belastingontwijking via de in Nederland gevestigde holding Inter IKEA Systems. Alle IKEA-winkels wereldwijd moesten aan deze holding 3 procent van de omzet betalen voor het gebruik van de IKEA-logo's. Brussel wil weten of deze constructie vooral diende om winst weg te sluizen zodat er geen belasting over betaald hoeft te worden. "Een deel van de winsten werd dus naar een bv'tje in Nederland overgeboekt", zegt Noorlander.
Luxemburg en Liechtenstein
De Europese Commissie onderzoekt concreet twee afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Ikea, in 2006 en 2011. Door die afspraken betaalde Ikea in Nederland "significant" minder belasting, schrijft de Commissie in een verklaring. Andere bedrijven in Nederland zijn daardoor mogelijk benadeeld en dat zou in strijd zijn met Europese regelgeving.
Ikea zou via Nederland een groot deel van zijn winst hebben overgeheveld naar Luxemburg, waar er geen belasting over betaald hoefde te worden. Toen dat in 2011 als illegaal werd bestempeld door de Europese Commissie maakte het concern een nieuwe afspraak met de Belastingdienst waardoor winst naar Liechtenstein verschoven kon worden.
Verantwoordelijk Eurocommissaris Vestager zegt dat alle bedrijven hun deel van de belastingen moeten betalen. "Landen mogen ook niet zomaar bedrijven selecteren die minder belasting hoeven te betalen. We zullen deze zaak in Nederland zorgvuldig onderzoeken."
Dit is niet de eerste keer dat Nederland in beeld is bij de Europese Commissie vanwege illegale belastingafspraken. Twee jaar geleden werd een soortgelijke afspraak met de koffieketen Starbucks afgewezen. De Commissie oordeelde toen dat Starbucks alsnog ruim 20 miljoen euro aan belasting moest betalen.
Ikea zegt in een reactie dat het de afspraken met de Belastingdienst als legaal beschouwt. "Het is goed als het onderzoek helderheid brengt en dat bevestigt." Verder benadrukt het bedrijf dat het onderzoek een zaak is tussen de Europese Commissie en Nederland.
'Staatssteun staat nog niet vast'
Staatssecretaris Snel van Financiën beklemtoont in een brief aan de Tweede Kamer dat er alleen maar besloten is tot een onderzoek. "Opening van een formele onderzoekprocedure betekent niet dat vaststaat dat er sprake is van staatssteun", schrijft hij.
Snel onderschrijft het belang van het onderzoek van de Europese Commissie naar de belastingafspraken en zal er aan meewerken. Hij wijst erop dat hij zelf ook al onderzoek laat doen naar die zogeheten rulings.
Over de beschuldigingen zegt hij inhoudelijk niets, omdat hij volgens de wet geen mededelingen mag doen over de afspraken tussen de fiscus en individuele bedrijven of personen. Als het onderzoek van de Europese Commissie daadwerkelijk van start gaat, is hij bereid de Tweede Kamer vertrouwelijk bij te praten.