NOS NieuwsAangepast

'Europees onderzoek naar belastingontwijking Ikea via Nederland'

De Europese Commissie kondigt morgen naar verwachting een onderzoek aan naar de belastingconstructie van Ikea in Nederland, melden de Financial Times en nieuwssite Politico.

Het Zweedse meubelbedrijf zou van 2009 tot 2014 via ons land voor bijna een miljard euro aan belasting hebben ontweken. Vorig jaar werd in een rapport in het Europees Parlement al aandacht gevraagd voor die belastingconstructie. De partij De Groenen had het rapport in Brussel laten opstellen.

In het rapport staat dat de belasting werd ontweken via het bedrijf Inter Ikea Systems, waarmee de Zweden hun patenten regelen. Inter Ikea Systems is in Delft geregistreerd.

Andere onderzoeken

De Europese Commissie onderzocht eerder al meer dan duizend belastingafspraken tussen multinationals en EU-landen. Zo moesten onder meer Apple, Starbucks, Fiat en Amazon geld terugbetalen omdat ze te weinig belasting hadden betaald.

Eurocommissaris Vestager (Mededinging) zei vorige maand al dat haar werk nog niet voorbij is. "We zullen nieuwe onderzoeken openen als er aanwijzingen zijn dat er staatssteun wordt verleend." Een onderzoek naar Ikea lag daarom al voor de hand.

Medewerking

Vestager kondigt morgen naar verluidt een uitgebreid onderzoek aan naar de kwestie, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Een anonieme Nederlandse ambtenaar in Brussel zegt tegen Politico dat de Commissie aan Nederland heeft gemeld dat het onderzoek wordt overwogen. Volgens de ambtenaar wil Nederland er volledig aan meewerken.

Ikea zegt tegen het Zweedse persbureau TT dat het nog niet kan reageren, omdat het helemaal niet is geïnformeerd door de Europese Commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl