EU verlengt economische sancties tegen Rusland
De Europese Unie heeft de economische sancties tegen Rusland zoals verwacht met zes maanden verlengd. De strafmaatregelen, die eind januari zouden aflopen, werden in 2014 opgelegd als reactie op de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.
Vandaag en morgen zijn de 28 regeringsleiders van de EU-landen in Brussel bijeen voor een top. Naast de Russische sancties worden enkele gevoelige thema's besproken: de brexit, migratie en defensiesamenwerking.
De Oekraïense president Porosjenko noemde het verlengen van de sancties "een belangrijke politieke beslissing" voor zijn land. EU-president Tusk liet via Twitter weten dat de Europese leiders eensgezind de sancties hebben verlengd.
De sancties tegen Rusland zijn een poging om president Poetin te dwingen zich uit de Krim terug te trekken en het conflict in Oost-Oekraïne te beëindigen. Maar vooralsnog lijkt dat niet aan de orde. Rusland stelde zelf ook maatregelen in tegen de EU.
Zolang Rusland de afspraken uit het Minsk-vredesplan niet naleeft, blijven de maatregelen van kracht, luidt het standpunt van de EU. Daarin is onder meer een wapenstilstand overeengekomen. Ook werden afspraken gemaakt over het herstellen van de Oekraïense territoriale eenheid, met een aparte status voor Donetsk en Loegansk, de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne.
Intussen blijft de situatie in Oost-Oekraïne gespannen. Beide zijden beschuldigen elkaar ervan de wapenstilstand te schenden. Ook nam het aantal incidenten buiten het conflictgebied toe. Zo werden er aan het conflict gelieerde aanslagen in Kiev gepleegd.