NOS NieuwsAangepast

Onderzoeksschip 'Klein Kwalletje' is de zee op en gaat onderzoeken

Onderzoeksschip Pelagia onderzoekt de oceanen

"Een echte expeditie. Waarbij het romantische hem zit in vroeg op het dek staan nadat je de hele nacht hebt gewerkt en de zon hebt zien opkomen. Een zonsopkomst met alleen maar oceaan om je heen: dat is echt fantastisch." Lennart de Nooijer, marien geoloog en expeditieleider, glundert terwijl hij vertelt over de plannen van het onderzoeksschip Pelagia ('kleine kwal'). Het schip is vandaag vertrokken van Texel.

Zeven maanden lang zal het schip varen, met aan boord ongeveer honderd onderzoekers. Onder andere zeebodemonderzoekers, gedrags- en microbiologen, geologen, chemici en klimaatwetenschappers zullen aspecten van het klimaat bestuderen. "Je zit met een grote groep mensen op een klein oppervlak, waardoor je een ontzettende sterke band krijgt", vertelt de Nooijer.

De Pelagia op Texel

De expeditie bestaat uit twaalf etappes en per etappe zal de groep wetenschappers wisselen. Bij het eerste deel reizen twaalf mensen mee: wetenschappers, maar ook studenten. Masterstudente Loes ("ik heb een eigen hut, met zelfs een douchecabine!") reist de eerste twee weken ook mee. "Ik ga assisteren bij het onderzoek", vertelt ze. "Dat houdt in dat ik plankton uit de zee ga pompen. Dat gebeurt elke zes uur, dus lang slapen zit er voor mij niet in. Maar dat is het waard."

Het onderzoeksschip van het NIOZ (Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek) gaat eerst naar Gran Canaria, steekt dan de Atlantische Oceaan over naar het Caribisch gebied en de Mississippi-delta en vaart uiteindelijk terug naar Amsterdam. Daarna gaan de onderzoekers nog naar de Azoren.

De route die de Pelagia vaart, en de plaatsen waar de boot onderzoek doet

Nederland, een land aan zee, is nog geen voorloper op het gebied van oceaanonderzoek. Dat is gek, vindt De Nooijer. "Dat er nog gelobbyd moet worden, vind ik raar." Nederland heeft nu dan wel een eigen onderzoeksschip, dat schip is eigenlijk ook wel aan vervanging toe, zegt hij. "En terwijl dit schip heel belangrijk is voor heel marien-onderzoekend Nederland, is het geld voor een vervangend schip nog niet gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl