Het zal je maar gebeuren: ben je net bezig of klaar met de opleiding tot bloembinder of oriëntaalse talen en communicatie, blijkt nu uit onderzoek dat je met deze studies een slechte positie hebt op de arbeidsmarkt.
Wat dan? Wij spraken met Esther, die op dit moment bezig is met haar opleiding tot bloembinder, en Lisa, die is afgestudeerd in oriëntaalse talen en communicatie.
Het UWV deed onderzoek naar mensen die de afgelopen vijf jaar afstudeerden in oriëntaalse talen en communicatie. Bijna een derde van hen is werkloos en meer dan de helft heeft geen werk op niveau. Het gemiddelde salaris ligt op 1636 euro (bruto), wat vergeleken met andere opleidingen niet eens zo slecht is.
"Ik kon na mijn studie geen baan vinden. Elke keer dat ik solliciteerde, kreeg ik te horen dat ik niet in het profiel paste", vertelt Lisa. "Ik ben toen bij een boerderij gaan werken om de huur te kunnen betalen. Via een ervaringsplek ben ik uiteindelijk bij een groothandel beland, waar ik nu nog steeds werk. Maar ik heb mijn dromen en ambities helaas moeten bijstellen."
Afgestudeerden in bloemschikken of bloemhandel (mbo-3) hebben het wat betreft salaris nog wat moeilijker: het gemiddelde loon is daar zo'n 815 euro. Zo'n vijftien procent van die afgestudeerden is werkloos en bijna de helft is uiteindelijk helemaal niet in de bloemenbranche terechtgekomen.
"Ik heb er eigenlijk niet over nagedacht wat ik hierna ga doen", vertelt Esther. "Maar ik zie wel mensen kiezen voor een totaal ander vak, zoals horeca of verzorging. De grootste kans op een baan komt uit je stages. Dat is mij ook overkomen: ik werk nu op zaterdag in een bloemenwinkel."
Het goede nieuws is wel dat er kleine verbetering zichtbaar is in de baankansen voor bloemisten: vorig jaar kwamen afgestudeerden al weer wat makkelijker aan werk. Volgens de Vereniging Bloemist Winkeliers dreigt er straks zelfs een tekort aan bloemisten te ontstaan. "Ik denk dat als je echt in de bloemenbranche verder wil gaan, dat je dat uiteindelijk wel lukt", vindt Esther.