Guus Kouwenhoven in 2007
NOS NieuwsAangepast

Veroordeelde wapenleverancier Kouwenhoven aangehouden in Zuid-Afrika

De politie heeft vanochtend in Zuid-Afrika de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Kouwenhoven is vanmiddag voorgeleid aan de rechter. Hij blijft in ieder geval tot dinsdag vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie in Zuid-Afrika.

Nederland vraagt zijn uitlevering, omdat hij in april in Nederland bij verstek tot 19 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee tussen 2000 en 2003 en illegale wapenhandel.

Kouwenhoven verzet zich tegen zijn aanhouding en zal zich ook verzetten tegen uitlevering aan Nederland, zegt zijn advocaat Inez Weski.

Wapens

De rechtbank achtte bewezen dat Kouwenhoven in die jaren het leger van Charles Taylor steunde, de toenmalige president van Liberia, in ruil voor een gunstige behandeling van zijn houtkapbedrijf. Kouwenhovens bedrijf werd gebruikt voor de import, opslag en distributie van wapens. De VN had destijds een wapenembargo voor Liberia ingesteld.

Het heeft lang geduurd voor Kouwenhoven veroordeeld werd. In 2008 maakte het hof een veroordeling van twee jaar eerder ongedaan. In 2010 haalde de Hoge Raad een streep door die uitspraak, en gelastte een nieuw proces. Dat mondde uit in het vonnis van 19 jaar cel. In dat proces werden veel nieuwe getuigen gehoord.

Kouwenhoven was niet aanwezig bij de uitspraak. Hij verbleef in het buitenland, maar zijn advocaat Weski wilde toen niet zeggen waar hij precies was.

Charles Taylor

Charles Taylor werd in 2003 aangeklaagd wegens de interventie van zijn troepen in het buurland Sierra Leone. Het Speciaal Hof voor Sierra Leone dat voor dit proces voor de veiligheid was uitgeweken naar Den Haag veroordeelde hem in 2012 tot 50 jaar gevangenisstraf.

Hij werd schuldig bevonden aan alle elf aanklachten, zoals het terroriseren van de burgerbevolking, moord, verkrachting en het ronselen van kindsoldaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl