Trump krimpt natuurgebieden in vanwege 'machtsmisbruik' voorgangers
Twee Amerikaanse natuurgebieden in de staat Utah verliezen een groot deel van hun beschermde status. Het park Bears Ears wordt 85 procent kleiner en Grand Staircase-Escalante verliest 50 procent. Bij elkaar gaat het om 8000 vierkante kilometer aan natuurschoon met daarop verschillende heilige gebieden voor de inheemse bevolking van Amerika. Later vandaag wordt waarschijnlijk bekend welke andere natuurparken ook moeten gaan inkrimpen.
President Trump deelde het besluit zelf mee tijdens een bezoek aan de westelijke staat. "Sommige mensen denken dat natuurlijke rijkdommen van Utah moeten worden beheerd door een handvol bureaucraten ver weg in Washington. En wat denk je? Ze hebben het mis."
Door de beslissing komt het land weer onder het gezag van de staat Utah en is het land niet langer beschermd tegen het boren naar olie en gas. Volgens Trump was het aanmerken van grote gebieden als nationale monumenten "machtsmisbruik" van zijn voorgangers. Hij vindt dat de overheid dit niet mag bepalen. Ook vindt hij dat het bedrijfsleven gehinderd wordt door de beschermde gebieden.
Eind april vroeg Trump zijn minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke om 27 van de in totaal 129 Amerikaanse nationale monumenten te evalueren. Dat ging om grote gebieden die sinds 1996 door de presidenten Bill Clinton en Barack Obama zijn uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Deze natuurgebieden worden aangewezen door een president, dit in tegenstelling tot nationale parken, die door het Congres worden aangewezen.
Het rapport van minister Zinke met daarin de 25 andere natuurparken die naast Bears Ears en Grand Staircase-Escalante ook moeten inkrimpen, wordt later vandaag verwacht.
Het schrappen van 85 procent van het natuurpark Bears Ears doet vooral pijn bij vijf stammen van oorspronkelijke bewoners, zegt correspondent Arjen van der Horst: "Zij voeren een gevecht dat al zo oud is als de Verenigde Staten. Wie heeft er recht op het land? Zijn dat de oorspronkelijke bewoners of de kolonisten?"
Het is een gevecht dat de indianenstammen bijna altijd hebben verloren, zegt Van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Er leek een kentering te komen onder Obama. Voor het eerst was er een president die naar hen luisterde. Zo verbood Obama ook de aanleg van een oliepijpleiding in South Dakota die vlak langs een indianenreservaat liep." Bij Trump is het dus anders. "Hij heeft het dan wel vaak over America First, maar dat geldt duidelijk niet voor de First Americans, de eerste Amerikanen zoals deze indianenstammen."
Toch is er nog van alles mogelijk, zegt Van der Horst. "Dit is Amerika, het land van de rechtszaken. De stammen hebben al samen met milieuorganisaties aangekondigd dat ze naar de rechter stappen."