Meerderheid Kamer wil appen in auto als misdrijf bestraffen
De Tweede Kamer eist dat appen achter het stuur als een misdrijf wordt gezien en dus zwaarder wordt bestraft. Het kabinet moet in een wet vastleggen dat het gebruik van een smartphone door de chauffeur onder "roekeloos rijgedrag" valt, net als bijvoorbeeld het rijden onder invloed van drank of drugs.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt nu een plan van VVD-Kamerlid Dijkstra om te zorgen dat automobilisten te allen tijde twee handen aan het stuur houden. Allerlei Kamerleden maakten gisteren duidelijk dat er iets moest gebeuren aan het al rijdend berichtjes versturen, maar de voorstellen liepen nogal uiteen.
Taakstraf
Nu is appen achter het stuur al verboden, maar het staat niet expliciet in de wet. Afgelopen week kreeg een vrouw uit Texel, die een 21-jarige vrouw op een fiets doodreed, een taakstraf van 120 uur. Het Openbaar Ministerie eiste zes maanden gevangenisstraf omdat de bestuurder zou hebben zitten appen. Maar de rechter achtte dat niet bewezen.
Slingerende fietsers
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het gebruik van smartphones in het verkeer een "grote zorg". "Dagelijks zien we de slingerende fietsers en automobilisten en het doel is duidelijk: het aantal verkeersslachtoffers moet omlaag".
De minister benadrukt dat haar collega op het ministerie van Justitie kijkt naar het verhogen van de straf voor roekeloos gedrag en naar een "nadere invulling van roekeloosheid". "Ik zal het verzoek van de Tweede Kamer overbrengen", aldus Van Nieuwenhuizen.
Ze gaat al wel de dienstauto's van haarzelf en de staatssecretaris technisch laten aanpassen, zodat de chauffeurs in ieder geval hun telefoon niet kunnen gebruiken. "Goed voorbeeld, doet goed volgen".
Verslaggever Tanja Braun probeerde in een simulator om haar ogen op haar telefoon én op de weg te houden. Kijk hieronder hoe dat ging: