NOS NieuwsAangepast

Kamer wil appende 'verkeershufters' aanpakken

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer moet doen om het gebruik van smartphones achter het stuur tegen te gaan. "Het is levensgevaarlijk", vinden de woordvoerders van de regeringspartijen.

De vier partijen doen deze week verschillende voorstellen om het aantal ongelukken door appen of bellen achter het stuur terug te brengen. Zo willen de VVD en de ChristenUnie dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden als "roekeloos rijden" wordt aangemerkt, net als bijvoorbeeld het rijden met drank of drugs op.

VVD-Kamerlid Dijkstra vindt dat mensen te allen tijde twee handen aan het stuur moeten houden en anders net als andere "verkeershufters" onder deze wet moeten vallen.

Minister Van Nieuwenhuizen werkt aan een wet waardoor mensen die zich schuldig maken aan roekeloos rijgedrag, hogere straffen kunnen krijgen. Ze benadrukt dat appen achter het stuur reeds verboden is, maar dat het ook nog eens expliciet benoemd moet worden in de wet.

Kamer wil appende 'verkeershufters' aanpakken

De minister wil een campagne gaan voeren en ook verder kijken naar de technische mogelijkheden. "Met telecomproviders kan je erover spreken, dat het zo ingesteld wordt in de auto, dat zodra je gaat rijden, je niet meer kan appen of sms'en", zegt ze.

Van Nieuwenhuizen zegt dat dit specifieke plan kritisch bekeken moet worden, omdat medepassagiers wel hun telefoon moeten kunnen gebruiken. Ze wil nu eerst in gesprek met de Tweede Kamer om de verschillende initiatieven te bespreken.

'Hufterfeiten'

Het CDA wil het gebruik van mobiele telefoons tijdens het autorijden toevoegen aan de lijst van zogenoemde 'hufterfeiten' die oud-minister Opstelten opstelde. Het gaat daarbij om verkeersovertredingen als het negeren van een stopteken van de politie of het niet voor laten gaan van een voetganger op het zebrapad,. Die overtredingen worden sinds 2015 zwaarder bestraft.

Het gebruik van een smartphone valt nu nog niet onder de hufterfeiten, zegt CDA-Kamerlid Van Dam. En dat zou wel moeten, want die lijst heeft een preventieve werking. Hij vindt ook dat iemand die twee keer dezelfde fout maakt, zijn rijbewijs moet inleveren.

"Het gebruik van een smartphone in de auto is letterlijk levensgevaarlijk", zegt ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf. "In het verkeer moet je je bezighouden met wat er op de weg gebeurt."

Appen in de simulator: ho, dat ging net goed

D66-Kamerlid Sienot is het met de andere Kamerleden eens dat er een passende straf moet zijn voor mensen die zich schuldig maken aan gevaarlijk rijgedrag. "Maar als je wil dat het aantal verkeersslachtoffers door telefoongebruik echt afneemt, dan moet je effectieve maatregelen nemen."

Hij vindt dat er een campagne moet komen "naar voorbeeld van de effectieve Bob-campagne, waardoor mensen het nu niet van elkaar accepteren om auto te rijden als je hebt gedronken". Dat zou ook de standaard worden met appen tijdens het autorijden. "Dat doe je gewoon niet en daar spreek je elkaar op aan."

De Kamerleden brengen hun plannen naar voren bij de behandelingen van de begroting van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid. Deze debatten zijn allebei deze week .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl