Islamitische landen willen met alliantie terrorisme vernietigen
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de aanslag op de moskee in Egypte van vrijdag scherp veroordeeld. Dat deed hij niet op een willekeurige plek, maar tijdens de openingsbijeenkomst van een nieuwe militaire alliantie van islamitische landen in de Saudische hoofdstad Riyad. De 41 landen willen gezamenlijk opstaan tegen terrorisme. Het doel: terrorisme helemaal vernietigen.
De eerste bijeenkomst van de nieuwe alliantie komt twee dagen na het bloedbad bij een moskee in de Sinaï, waarbij meer dan 300 mensen omkwamen. Salman condoleerde zijn Egyptische collega. Hij beloofde Egypte dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om het land te steunen.
Ook verklaarde hij in zijn toespraak de oorlog aan het terrorisme. "De grootste dreiging van terroristen is niet alleen dat ze onschuldige mensen doden en haat verspreiden, maar ook dat ze de reputatie van ons vreedzame geloof beschadigen", zei Salman. "Ik sta niet toe dat ze het imago van islam besmeuren."
Wereldwijd probleem
Mohammed Issa, de president van Saudische organisatie Muslim World League, zei bij de bijeenkomst dat terrorisme een wereldwijd probleem is geworden. Hij benadrukte dat aanhangers van terreurgroep IS uit meer dan honderd landen komen. "De Europeanen die zich hebben aangesloten bij IS vormen zo'n 50 procent van de organisatie."
De terroristische gedachte staat haaks op de boodschap van de islam.
De vorming van de islamitische alliantie heeft een lange aanloop. De eerste plannen ervoor dateren uit 2015, maar tot nu toe is er nog niets van terechtgekomen. Critici denken dat het militaire samenwerkingsverband niet veel zal uithalen.
Volgens hen zijn de meeste aangesloten landen te arm (zo doen Tsjaad, Sudan en Somalië ook mee), hebben ze geen substantieel leger en zal veel afhangen van de hoeveelheid geld die Saudi-Arabië bereid is om erin te steken.
Toch ontbreekt het niet aan optimisme bij de presentatie van de alliantie, valt te horen uit de mond van Mohammed Issa: "De terroristische gedachte staat haaks op de boodschap van de islam. Deze alliantie zal terrorisme met wortel en tak uitroeien."
Generaal Sharif, die tot vorig jaar de legerchef was van Pakistan, gaat de alliantie militair leiden. Volgens hem zijn er de laatste jaren meer dan 70.000 aanslagen geweest, waarbij 200.000 mensen werden gedood. Vooral Irak, Afghanistan en Pakistan werden getroffen.
Irak, Syrië en Iran doen niet mee aan het verbond. Ook was Qatar niet vertegenwoordigd. Saudi-Arabië en drie andere Golfstaten hebben in juni de diplomatieke banden met Qatar verbroken.