Vorig jaar belandden 713 kinderen door alcoholvergiftiging in het ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

'Onmogelijk om je kind te laten stoppen met drinken'

  • Annelies Rijnbeek

    redacteur Binnenland

  • Annelies Rijnbeek

    redacteur Binnenland

Ouders in de regio Gooi en Vechtstreek gaan wisselend om met het alcoholgebruik van hun kinderen. Sommige ouders tolereren het, anderen denken dat hun kind niet drinkt. Jongeren zelf zien ondertussen dat er gewoon veel gedronken wordt in hun omgeving.

De NOS sprak met ouders en scholieren in het Gooi, naar aanleiding van het nieuws dat scholen samen aan de bel trekken over het drankgebruik van jongeren. Een van de bovenbouwscholieren drinkt zelf geen druppel, maar ziet om haar heen van alles gebeuren. "Laatst was er een meisje van 13 dat in coma terechtkwam. En je hoort vaker dat het helemaal misgaat."

In de video hieronder vertellen jongeren openhartig over drankgebruik:

'Een biertje op je veertiende is prima, maar wel met mate'

Een nu 18-jarige leerling van het Hilversumse Comenius College was 14 toen hij begon met drinken. "Vaak regelde ik via vrienden dat ik aan drank kwam of ik vroeg aan mijn broer of hij wat wilde halen." Een andere manier om aan drank te komen is via de zogeheten wodkakoerier, die vandaag nog een fikse boete kreeg voor het illegaal verkopen van sterke drank. Hij rijdt met zijn scooter door de regio en verkoopt flessen wodka aan jongeren onder de 18.

Volgens een groepje scholieren zijn 13- en 14-jarigen de grootste doelgroep voor de koerier. "Oudere jongeren gaan eerder stappen en komen dan met een nep-ID binnen", zegt een van de tieners.

Ouders

Charlotte, moeder van drie scholieren op het Gemeentelijk Gymnasium, verbaast zich dat andere ouders alcoholgebruik tolereren. Ze ziet in haar omgeving dat andere ouders zelfs drank in huis halen voor hun kinderen. "Ik vind dat raar, want die kinderen zijn nog niet eens 18."

Volgens de scholieren is de invloed van de ouders enorm belangrijk. "Die ouders dronken vroeger ook al jong en hebben zoiets van: het is prima dat mijn kinderen ook drinken. Alleen weten ze niet in welke mate het gebeurt."

Een andere moeder, die kinderen heeft op het Roland Holst College, ook in Hilversum, weet niet goed hoe ze moet optreden. "Ik zou willen dat mijn oudste niet drinkt en dat de regel van 'geen 18, geen druppel' wordt gehandhaafd. Maar het gebeurt toch, dus je moet maar een beetje meebewegen."

Het heeft juist aantrekkingskracht om het dan het stiekem te gaan doen.

Charlotte, moeder van een leerling van een middelbare school

Vriendinnen van haar met jongere kinderen vinden dat ze streng moet optreden, maar volgens haar is het niet te stoppen. "Het is ongelofelijk zonde van de hersenen. Ik probeer steeds mijn kind te vertellen hoe slecht het is, maar tegelijkertijd wil ik dat ze naar me toe blijft komen als er iets mis is. En je kunt je kinderen ook niet thuis houden."

Oplossingen

Volgens Charlotte maakt de leeftijdsverhoging naar 18 jaar het soms juist interessanter voor kinderen. "Het heeft juist aantrekkingskracht om dan het stiekem te gaan doen."

Een 16-jarige scholier denkt dat het effect van het manifest niet groot zal zijn. "Het komt vooral op de ouders en hun gezag aan. Als iemand een goede opvoeding krijgt, ga je minder snel veel drinken." Hij vindt vooral dat het drinken onder extreem jonge kinderen aangepakt zou moeten worden.

Volgens een moeder van het Roland Holst College moet de oplossing vanuit jongeren zelf komen. "Vloggers zouden invloed kunnen hebben. Het is nu gewoon stoer om te experimenteren. Juist wanneer vloggers zeggen dat het niet cool is, dat zou impact hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl