'Ryanair dreigt met maatregelen bij te lage verkoop aan boord'
Luchtvaartmaatschappij Ryanair dreigt met maatregelen tegen personeel dat te weinig parfum en krasloten verkoopt aan boord. Wie volgens het bedrijf een te lage omzet haalt, loopt het risico zijn vaste werktijden kwijt te raken en te worden ingezet op invaldiensten.
Dat meldt de Britse krant The Guardian, die brieven aan Ryanair-personeel inzag die waren verstuurd door zeker twee wervingsbureaus die personeel leveren aan de Ierse prijsvechter.
In de brieven worden tien artikelen genoemd waar op veel vluchten te weinig van wordt verkocht. "Het is duidelijk dat je je werk aan boord niet goed doet", staat er te lezen. Ook wordt het personeel gewaarschuwd dat de verkoopcijfers per persoon nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Tijd en training
In een schriftelijke reactie laat Ryanair de NOS weten dat het niet in detail op de genoemde brieven kan ingaan. Wel zegt het bedrijf dat "elk individu dat consequent en opvallend onvoldoende presteert disciplinaire maatregelen kan verwachten als er geen duidelijke en duurzame verbetering is".
Volgens Ryanair krijgen medewerkers die onvoldoende presteren tijd en training om hun prestaties te verbeteren. Dat een medewerker een bepaald quotum aan verkoop moet halen ontkent het bedrijf.
Angstcultuur
De vakbond FNV Cabine zegt dat het al langere tijd signalen van het Ryanair personeel krijgt dat bij dat bedrijf een angstcultuur heerst. Ook wordt de medewerkers duidelijk gemaakt dat lidmaatschap van een vakbond niet gewenst is. De druk om spullen te verkopen aan boord zou enorm zijn.
Medewerkers van het bedrijf maken zich volgens de FNV ook zorgen over de hoeveelheid tijd die ze aan de verkoop moeten besteden. Die zou ten koste gaan van de tijd die er is voor uitleg van de veiligheidsvoorschriften.
Zowel FNV Cabine als de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel geven aan dat de situatie bij Ryanair uniek is. Een beloning voor verkoop is wel gangbaar bij luchtvaartmaatschappijen. Dan gaat het om een paar procent van de opbrengst die onder al het personeel wordt verdeeld. Soms een paar euro, soms twintig.
Roosterchaos
Vorige maand stapte de operationeel directeur van Ryanair op vanwege de roosterchaos bij het bedrijf. De maatschappij had vanwege een personeelstekort honderden vluchten moeten schrappen waardoor ruim 700.000 passagiers werden gedupeerd.
Het personeelstekort was ontstaan doordat het vliegend personeel verplicht vakantiedagen moest opnemen. Dat was het gevolg van een verandering in het personeelsbeleid, opgelegd door de Ierse toezichthouder IAA.