Kamer: bekijken of apotheker medicijnen kan maken
Minister Bruins moet van de Tweede Kamer onderzoeken of apothekers zelf goedkopere alternatieven kunnen maken voor sommige dure medicijnen. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Gisteren werd bekend dat een Haagse apotheker het dure taaislijmziekte-medicijn Orkambi zelf gaat bereiden, hoewel hij weet dat hij daarmee mogelijk het patentrecht schaadt. De apotheker zegt het middel te kunnen maken voor alle 750 Nederlandse patiënten die mogelijk baat hebben bij het middel. Het zou jaarlijks een besparing van tientallen miljoenen euro's opleveren.
GroenLinks, SP en PvdA pleitten vanmiddag in het debat gezamenlijk voor meer transparantie over de kosten en prijzen en meer vrijheid voor apothekers. "De exorbitante winsten van fabrikanten moeten stoppen", zei PvdA-Kamerlid Dijksma. "We worden gegijzeld door de industrie", sprak GroenLinks-Kamerlid Ellemeet. Het CDA vindt dat de Europese octrooiwetgeving zo moet worden aangepast dat zelfbereiding mogelijk is.
We worden gegijzeld door de industrie.
Een groot deel van de Kamer is de "woekerwinsten over de ruggen van patiënten" zat. Bijna alle partijen willen meer openheid van fabrikanten over enerzijds de kosten om middelen te maken en anderzijds de verkoopprijzen en winsten.
Maar sommige partijen wijzen ook op nadelige effecten van meer vrijheden voor apothekers.
Volgens de VVD hebben fabrikanten er vaak al tientallen jaren van investeringen en onderzoek op zitten als middelen op de markt komen. Kamerlid Rutte vraagt zich af of bedrijven nog wel zullen blijven investeren als apothekers hun middelen zomaar mogen namaken. Hij vreest dat patiënten dan ook de dupe worden. D66-Kamerlid Bergkamp sprak van een "duivels dilemma".
Als we mogen gaan namaken, denken we dan dat er nog één bedrijf bereid is een nieuw geneesmiddel in Nederland op de markt te brengen?
Minister Bruins voor Medische Zorg zei in het debat de "grenzen te willen onderzoeken van wat mogelijk is". Hij wil "de weg verkennen" voor de mogelijkheden van dwanglicenties en het zelf bereiden, oftewel magistraal bereiden. Mochten Europese regels belemmerend zijn, dan wil Bruins dat in Europees verband aan de orde stellen.
De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving adviseerde Bruins begin deze maand ook al meer druk op medicijnfabrikanten uit te oefenen.
Spinraza
Bruins beloofde tevens de Kamer binnen drie weken te informeren over de onderhandelingen met de fabrikant van Spinraza, een medicijn dat kinderen met een spierziekte kan helpen.
PvdA-Kamerlid Dijksma vroeg Bruins ook of de apotheker die nu een alternatief geneesmiddel voor taaislijmziekte wil bereiden juridische ondersteuning van de overheid kan krijgen. De minister zei daar geen mogelijkheden voor te zien, zeker nu het middel Orkambi inmiddels in het pakket zit.
- GroenLinks, SP en PvdA: farmaceutische industrie aanpakken
- Apotheker daagt farmaceuten uit: medicijn kan miljoenen goedkoper
- Geharrewar over geneesmiddelen, maar zijn ze nou echt zo duur?
- VVD: keiharde lobby medicijn taaislijmziekte ging te ver
- Minister Bruins: we moeten stevig in gesprek over dure medicijnen