De Britse premier May met brexit-minister David Davis op de achtergrond
NOS NieuwsAangepast

Europese bedrijven tegen May: schiet op met brexit

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    correspondent Groot-Brittannië

Er zijn grote zorgen binnen het Europese bedrijfsleven over de brexit-onderhandelingen, die muurvast zitten. Vandaag zaten werkgeversorganisaties uit heel Europa in Londen aan tafel bij premier May en brexit-minister David Davis.

Vanuit Nederland was Cees Oudshoorn, voorzitter van VNO-NCW erbij: "Wij hebben gezegd dat het belangrijk is dat de Britten nu snel met goede voorstellen komen aan de onderhandelingstafel, zodat we verder kunnen met het brexit-proces. Wij hebben gezegd: schiet even op."

'Zeer groot belang'

De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hadden ook een boodschap voor de 27 EU-lidstaten aan de andere kant van de onderhandelingstafel, zegt Oudshoorn. "Zij moeten de voorstellen van de Britten op een constructieve manier ontvangen. Het bedrijfsleven zit niet aan de onderhandelingstafel, maar wij hebben er een zeer groot belang bij dat die onderhandelingen slagen."

De werkgeversorganisaties willen absoluut niet dat de gesprekken mislukken en dat er op de dag dat de Britten uit de EU stappen, 29 maart 2019, geen deal ligt. "Daar ondervinden namelijk niet alleen de Britten veel schade van, maar ook het Nederlandse en het hele Europese bedrijfsleven."

Er is haast bij, want de EU stelde vorige week een eerste deadline. Op 24 november moet er een voorstel van de Britten liggen over de scheidingsrekening, over hoeveel ze gaan betalen. Zo niet, zei hoofdonderhandelaar Michel Barnier, dan gaan we in december niet over naar de tweede fase: de gesprekken over de handelsdeal en de toekomstige relatie.

Voor Nederland is het handelsbelang cruciaal. Nederland is de grootste voedselexporteur naar het Verenigd Koninkrijk.

Cees Oudshoorn, voorzitter van VNO-NCW

De Europese werkgeversorganisaties zijn bang dat dat betekent dat er te weinig tijd overblijft voor de onderhandelingen over een handelsovereenkomst. Dat zou voor beide partijen grote gevolgen hebben, zegt Oudshoorn. "Voor Nederland is het handelsbelang cruciaal. Nederland is de grootste voedselexporteur naar het Verenigd Koninkrijk", zegt de directeur van het VNO-NCW.

"Wij hebben ontzettend veel investeringen in het Verenigd Koninkrijk, we hebben grote ondernemingen die Brits-Nederlands zijn. Wij hebben erg nauwe banden, dat heb ik hier vandaag ook benadrukt. We verdienen 3 procent van ons nationaal inkomen met export naar Verenigd Koninkrijk. Dat is zo'n 25 miljard euro, geen kleingeld. Voor ons is het daarom heel belangrijk dat die onderhandelingen voortmaken en dat er resultaat wordt geboekt. Samen met Ierland heeft Nederland er het grootste belang bij. Daarom zijn wij hier ook prominent aanwezig."

Emotionele brexiteers

De bijeenkomst was een initiatief van Theresa May, die haar eigen partij maar niet op een lijn weet te krijgen over de Britse brexit-strategie. Bij de conservatieven lopen veel mensen rond die graag voor een keiharde brexit gaan, en alle banden met de EU willen doorsnijden. Oudshoorn heeft daar geen goed woord voor over. "Dat zijn de emotionele brexiteers. Mensen die grote schade aanbrengen aan zowel de Britse bedrijfsleven en de Britse bevolking. Ze denken niet rationeel en zijn onverantwoordelijk. Die zitten in haar partij, daar moet zij mee omgaan. Maar ik vond de premier vandaag niet onverantwoordelijk, en wel rationeel."

Hij hoopt ook dat ze deze bijeenkomst zal gebruiken om haar partijgenoten te overtuigen dat ze een stap in de richting van de EU moeten maken. "May moet nu met een concreet voorstel komen naar de EU. Dat zal ze eerst in haar eigen partij moeten realiseren."

Positie wankelt

Dat zal niet gemakkelijk gaan. Theresa May's positie is wankeler dan ooit. Steeds openlijker wordt er gerebelleerd. Gisteren schreef The Sunday Times dat veertig parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij het vertrouwen willen opzeggen in May. Als in totaal 48 parlementariërs hun handtekening zetten, kunnen de tegenstanders een leiderschapsverkiezing bij de Tories afdwingen.

Vorige week vertrokken er nog twee ministers na misstappen en ook nu is het bepaald niet rustig in regeringskringen. Er liggen nog twee andere ministers onder vuur. Boris Johnson, na een diplomatieke blunder, en vicepremier Damian Green die wordt onderzocht in het kader van het seksschandaal in de Britse politiek.

Oudshoorn is duidelijk over de invloed daarvan op de brexitonderhandelingen: "Politieke onrust heeft altijd impact op het afronden van zakelijke onderhandelingen. Daar zal May mee moeten dealen. Wij hebben niks aan al die politieke onrust. Er moet snel een oplossing komen zodat er daadwerkelijk voortgang kan worden geboekt in de onderhandelingen."

Vandaag zat May er in ieder geval ontspannen bij, zegt Oudshoorn. "Maar politici zitten er altijd ontspannen bij. Ondanks dat het stormt in hun hoofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl